Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam zamiar sprowadzić któreś z wyżej wyienionych autek ale zastanawiem sie jaka jest róznica miedzy nimi, chodzi o wersje sedan, rocznik 1999-2001, wersja silnika 1.8 , 1.9. Ewentualnie ktore z bmw z tej trójki wybrać...?? Aha i czy ktoś jest dobrze "obcykany" w sprowadzaniu aut z niemiec?? najlepiej z wawki i pomógłby mi w sprowadzeniu takiej bemki..?? Oczywiście zapłacę za pomoc.
Opublikowano

Odpowiadając na pytanie z tematu: Różnica jest w silnikach np. 316 oznacza silnik 1.6, a 320 oznacza silnik 2.0. :wink: :wink:

Co do sprowadzania aut z Niemiec to znam procedury, bo moja bumcia też od faszystów kupiona jest. :wink: :) Jakbyś potrzebował pomocy w teorii to pisz. :D

Opublikowano
No nie do końca masz racje... 316 są z silnikami 1.8 tez spotykane i to nie trzeba sie naszukac a 318 posiadaja 1.9 jak i 1.8 a co do pomocy to chetnie skorzystam...chodzi mi ogolnie o to co mam zrobic tam na miejscu u faszystów;] i ta cena na rachunku to mnie wstrzymuje przed wyjazdem wpisze 200euro a oni mi sie w Polsce w jape roześmieją, no i za bardzo nie wiem co jak gadać w tych niemieckich urzędach...ciekawe czy angielski znaja :twisted2: :twisted2: :lol:
Opublikowano
No nie do końca masz racje... 316 są z silnikami 1.8 tez spotykane i to nie trzeba sie naszukac a 318 posiadaja 1.9 jak i 1.8 a co do pomocy to chetnie skorzystam...chodzi mi ogolnie o to co mam zrobic tam na miejscu u faszystów;] i ta cena na rachunku to mnie wstrzymuje przed wyjazdem wpisze 200euro a oni mi sie w Polsce w jape roześmieją, no i za bardzo nie wiem co jak gadać w tych niemieckich urzędach...ciekawe czy angielski znaja :twisted2: :twisted2: :lol:

Nikt ci japy nie roześmieje. Znam przypadki gdzie wpisywane było 33EUR. :D Jak kupujesz pojedyńcze auto, to generalnie każdy ma w d***e ile ty masz na tym rachunku, ale jeśli sprowadzasz auta regularnie, to mogą się doczepić do Ciebie i skontrolować. W niemczech po żadnych urzędach nie chodzisz. A cała procedura jest prosta, przynajmniej ja tak robiłem. Zależy jeszcze gdzie kupujesz, bo jak chcesz kupić auto np. w salonie to wiadomo, że procedura z ich strony musi być całkowicie inna, na tip-top. Ja kupiłem swoje na szrocie. :D W moim przypadku wyglądało to tak. Kupujesz od szwaba auto. On wypisuje rachunek, przy tym potrzebny ci jest paszport. Aha i ważne, te nazwiska, któe znajdą się na umowie, potem będą wykorzystywane do rejestracji, więc jak wpiszesz siebie to będzie auto w Polsce na ciebie, ale oczywiście możesz wpisać więcej osób. TYlko pamiętaj, żeby każda z tych osób miała swój NIP. Bo jest potrzebny do wyregulowania opłat skarbowych. Jak już spiszesz umowe to bierzesz jeszcze od szwaba tzw. "Fahrzeugbrief" potocznie zwany Brifem :) czyli Karta pojazdu. No i oczywiście bierzesz auto i klucze. Pakujesz auto na lawete i targasz do Polski. No i tu już wykonujesz czynności zw. z opłatą akcyzy, przeglądem i rejestracją. :) Tak to wyglądało u mnie. Ja miałem jeszcze motania, bo na mojej Bumce nieczytelny był numer silnika. Więc jeszcze rzeczoznawca był ciągnięty i nabijanie nowego numeru. :?

Opublikowano
znaczy mi chodzi o to zeby przyjechac na kolach do Polski czyli blachy z czerwonym paskiem...

Aaa...to tu już ci nie pomogę. :( Wiem tylko, że trzeba tam po ichnych wydziałach komunikacji chodzić żeby zarejestrować na te tymczasowe. Są jeszcze tablice próbne z żółtym paskiem, ale nie wiem jak je zdobyć.

Poszukaj w googlach jakichś poradników czy coś takiego. Na pewno ktoś o tym już pisał. :)

Opublikowano
aaa.. droga taka laweta??

Ja targałem lawetą kolegi. :) Podjedź do najbliżeszej wypożyczalni i dowiedz się na ile i po ile. Tylko doszły mnie słuchy, że ludziom, którzy chcą jechać z przyczepą za granicę - nie wypożyczają, ale mogę się mylić.

Opublikowano
jak chcesz kupic autko w niemczech i je tam na tablice czasowe zarejstrowac to udajesz sie do najblizszego urzedu celnego i tam zalatwiasz wszystko na miejscu bo tam tez sa zazwyczaj agencje ubezpieczeniowe.koszt tych tablic z ubezbieczeniem na 2 tyg ja placilem jakies 170 euro ale mozna taniej ponoc to zalezy od miejscowosci.
Opublikowano

ok 150zł z wypożyczalni na dobę, pasy 5zł za sztuke,nic sie nie pytaja po co ci laweta i gdzie jedziesz

Opublikowano
Witam! Na umowie zawsze mozesz napisac (po niemiecku) ze kupiłes samochód np z zatartym silnikiem i bez skrzyni a nastepnie sam sobie naprawiłes :lol: i przyjechałes do polski. Wtedy na umowie mozesz napisac nawet jednego eurocenta i mogą cię pocałować. Zrobiłem tak osobiście i nikt nie miał obiekcji co do ceny tzn 50 euro za 520 91r. Tylko pamietaj ze na zapłate akcyzy masz tydzien od kupna auta (data na umowie) inaczej bulisz... Ale jesli oclisz woz przez agencje celna (np hartwig) to miłe panie powiedza ci jak obejsc ten przepis . Pozdrawiam!!
Opublikowano
ok 150zł z wypożyczalni na dobę, pasy 5zł za sztuke,nic sie nie pytaja po co ci laweta i gdzie jedziesz

Aha... mi ktoś chyba kiedyś mówił, że się go pytali w jakim celu wypożycza przyczepę i nie spodziewając się takiego pytania, odpowiedział, że jedzie po auto, to mu odmówili dalszego korzystania z usług tejże wypożyczalni. :D Ale to tylko taki może być jeden przypadek. :) Generalnie właściciele wypożyczalni boją się chyba tego, że w Niemczech zatrzymają kierowce pały, który targa jakieś auto, sprawdzą dopuszczalną masę ładowności przyczepy, będzie chociażby pare KG więcej niż w dowodzie i już się plują, bo tacy oni tam są !

Opublikowano
Przywiezienie lepiej zlec komus jesli chcesz lawetą zwiesc. Wyzpozyczenie lawety + wacha + maltretowanie wlasnego auta+ ryzyko ze cos sie popsuje = gra nie warta swieczki :) No chyba ze masz swoją lawete itp No to inna sprawa. Co do żołtych pasków to było juz nie raz o tym i po polsce na zoltych paskach mozesz jezdzic jak wykupisz ubezpieczenie na nie. jadąc przez zgorzelec jest stacja na ktorej mozna to kupic ale auto na zołtym pasku nie puszczają, takze najczesciej kupuje sie czerowne blachy, ceny... 130-180 e zalezy od regionu i miejscowosci. Mozesz poprosic handlarza lub kogos od kogo kupujesz aby pojechal z tobą do urzedu w celu nabycia tablic. Powiesz "hilfe szilde" i moze Cie zrozumieją ;);) A jesli chodzi o wartosc pojazdu na umowie to nie ma co sie wychylac, po co dawac zarabiac panstwu na czym co jest nielegalne?? Akcyza jest nielegalna wiec pisząc mneijsze wartosci nikomu nie robimy krzywdy ;) Ja na swojej e36 95r wpisalem 200e choc to itak za duzo ;) ale mowie.. a niech strace :P Oczywiscie napisac na umowie ze cos mu dolegało :) (motorschaden, getriebeschaden, rost, kupplung schaden i tak dalej :P:P)
Opublikowano
Witam! Na umowie zawsze mozesz napisac (po niemiecku) ze kupiłes samochód np z zatartym silnikiem i bez skrzyni a nastepnie sam sobie naprawiłes :lol: i przyjechałes do polski. Wtedy na umowie mozesz napisac nawet jednego eurocenta i mogą cię pocałować. Zrobiłem tak osobiście i nikt nie miał obiekcji co do ceny tzn 50 euro za 520 91r. Tylko pamietaj ze na zapłate akcyzy masz tydzien od kupna auta (data na umowie) inaczej bulisz... Ale jesli oclisz woz przez agencje celna (np hartwig) to miłe panie powiedza ci jak obejsc ten przepis . Pozdrawiam!!

Dokładnie się robi tak jak kolega mówi. :norty: :D :D Hehe, znam też wiele przypadków takiego postępowania. :) :wink:

Ja na swojej e36 95r wpisalem 200e choc to itak za duzo ale mowie.. a niech strace Oczywiscie napisac na umowie ze cos mu dolegało (motorschaden, getriebeschaden, rost, kupplung schaden i tak dalej )

Dokładnie taką wartość wpisałem u siebie. :D W rzeczywistości dałem 1000EUR, a Ty ? :D

Opublikowano
a ja na e46 wpisalem 300 Euro, i tez przeszlo miesiac temu.... :-) wazne jest zeby umowe przerobic na ostatniego prywatnego wlasciciela auta ( nie maja jak tego sprawdzic za ile poszla) i napisac ze auto niekompletne. Aha, nie robic po przyjezdzie przegladu, tylko odczyt numerow do akcyzy. Przeglad na koncu ( czas na naprawe).
Opublikowano

ale drożyzna :mad2: :duh:

u mnie za dobe chcą 80zł i pasy + zapas jest w komplecie :mrgreen:

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano

Dokładnie taką wartość wpisałem u siebie. :D W rzeczywistości dałem 1000EUR, a Ty ? :D

Ja dałem 200euro oczywiscie :norty:

• Moderatorzy
Opublikowano
A jeśli chodzi o wybór to co wybrać 316,318,320???

Nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie. Każdy z tych samochodów jest nieco inny. Nie wiemy co Ci najbardziej pasuje i do czego chcesz używać tego samochodu. Dla mnie najlepszym z tych 3 modeli byłaby 320-tka.

Poszukaj na forum - było o takich dylematach już sporo...

Pozdrawiam

Admin

Opublikowano
Pochodzilem dzisiaj troche po komisach i kazdy mowil to samo ze takei bmw 318, 320 jesyt drogie a do tego czesto sie psuje, drogie czesci, a to to slabe a to amortyzatory aluminiowe...chyba zwatpilemw kupno....:(
Opublikowano
Pochodzilem dzisiaj troche po komisach i kazdy mowil to samo ze takei bmw 318, 320 jesyt drogie a do tego czesto sie psuje, drogie czesci, a to to slabe a to amortyzatory aluminiowe...chyba zwatpilemw kupno....:(

W sumie masz racje... BMW Lanos to lepsze wyjscie (oczywiscie ja nic nie krytykuje) :P Co w takim razie masz zamiar nabyc?? co Ci pan z komisu chcial wcisnąc??

Opublikowano
wszystkie auta sie psuja ... a to ze drogie czesci do BMW to nic wymienisz i bedziesz jezdzil dalej a w innych tanszych mozesz w miedzy czasie po 3 razy wymieniac ta sama czesc, roznie z tym bywa ... sluchaj pana z komisu to bedziesz jezdzil ....
Opublikowano
Słuchaj ja bym bardzo chciał BMW np 320...ale wydaje mi sie ze kolesie sie nie zmowili, proponowali głownie japończyki i fordy mondeo
Opublikowano
ja dlugo BMw niemam bo w sumie 5 miesiecy, troche grosza w to wlozylem ... ale liczylem sie z tym, tak to juz a i czasami jakas "niespodzianka" wyskoczy :( :)