Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z prędkościomierzem w 520d Kombi z 2001r. Mianowicie albo działa dobrze, albo źle (wtedy wskazówka czasem sie trochę podniesie) albo w ogóle. Zauważyłem, że wpływ może mieć wyższa temperatura. Czyli jak rano wyjeżdżam z garażu jest ok, potem stoi na słońcu i już klapa. Razem z prędkościomierzem szwankuje ekonomizer, komputer ma złe wskazania, przebieg nie idzie do przodu, nie zamykają sie drzwi itp. Jedynie co zauważyłem jeszcze w liczniku to wskaźnik paliwa potrafi wskazywać 15l i po ponownym włączeniu zapłonu spaść na 0 ale nie wiem czy to ma jakiś związek. W Opolu na Spokojnej Arek wykluczył czujnik ABS. Czy ktoś może mi cos podpowiedzieć??? Mozna z tym jeździć ale to strasznie wkurza... Jeżeli to jest istotne to nie świeci się żadna kropka, świeciła ale to zostało zrobione wgraniem na nowo softu. Z góry dziękuję za pomoc.

Tomek

Opublikowano
No to sobie dobrze zdiagnozuj ABS/ASC. U mnie jak jechałem 3000 obr/min i prędkościomierz powinien pokazywać na V biegu około 110-120 km/h pokazywał ok. 80 km/h, a z czasem nie więcej niż 30-40 km/h, skakał jednocześnie z wartości na wartość. "Wolniej" kręcił drogomierz, a ekonomizer miał iście maybachowskie wskazania... Okazało się finalnie, że to wina czujnika ABS (przy T/L kole, bo właśnie ten jest odpowiedzialny za wskazania w/w wskaźników). Po wymianie OK... Zacznij od podłączenia do kompa i DOKŁADNEGO sprawdzenia ABS/ASC.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png