Skocz do zawartości

[E46] Drgający xenon - jak lub gdzie naprawić???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wracając z Mazur zaliczyłem nieoznakowany żadnym znakiem potężny, poprzeczny wybój - pozostałość po remoncie drogi (MOD: Na forum nie przeklinamy, w ten sposób też nie. Nie jesteś na nim od wczoraj :? ). Po jakimś czasie - jadąc dalej zauważyłem, że światło z prawego xenona drga. Co więcej - przez CB otrzymałem od kilku innych kierowców informację, że również oślepia! Zatrzymałem się więc w jakiejś wiosce w miejscu gdzie był mur. Tam chciałem tak "na oko" obniżyć poziom xenona - co by w dalszej drodze uniknąć oślepiania nadjeżdżających z przeciwka. I tak najpierw stwierdziłem, że cały środek lampy - czyli de facto reflektory "chodzą" luźno. Jakby wypadły z jakiejś prowadnicy (domniemywam, bo niewielki mam pojęcie o konstrukcji reflektora xenonowego w BMW). Co więcej - podczas próby obniżenia snopu światła na śrubokręcie pozostało mi na nim to pokrętło do regulacji. Wyciągnęło się! Także teraz nie mam możliwości regulacji!

Krótko mówiąc - prawa lampa popsuła się. Czy da się ją jakoś naprawić (nie uśmiecha mi się wydawać 700-900 zł na "nowy" - patrząc na ceny z Allegro)?

A może ktoś zna jakis warsztat specjalizujący się w naprawach lamp samochodowych w Warszawie i okolicach?

Będę wdzięczny za pomoc!

Opublikowano

aby uniknąć wymiany całego reflektora musiałbyś poszukać gdzieś po szrotach jakiegoś uszkodzonego/powypadkowego w którym będzie całe to co Tobie jest potrzebne :8)

to jest jedyna najtańsza metoda usunięcia Twojej usterki, w przeciwnym razie cały reflektor a to już troszkę boli

Opublikowano
...po remoncie drogi (MOD: Na forum nie przeklinamy, w ten sposób też nie. Nie jesteś na nim od wczoraj :? )....

Adminie...to nie było przekleństwo nawet a raczej chęć zamanifestowania swojego sprzeciwu wobec nieodpowiedzialnej postawy drogowców. Zauważ, że ilość znaczków nie odpowiadała ilosci liter w przekleństwie jakie zapewne miałeś na myśli.

Ale skoro tak tex nie można - przyjmuję do wiadomości i na przyszłość będę unikał podobnych manifestacji.

MOD: Nie wdaję się w dywagację czy było, czy nie i liczenie znaków. To nie rebus ;) fajnie, że nie będziesz już dawał kolejnych do rozwiązywania ;)

Opublikowano
aby uniknąć wymiany całego reflektora musiałbyś poszukać gdzieś po szrotach jakiegoś uszkodzonego/powypadkowego w którym będzie całe to co Tobie jest potrzebne :8)

to jest jedyna najtańsza metoda usunięcia Twojej usterki, w przeciwnym razie cały reflektor a to już troszkę boli

Ot własnie..boli...Może jednak da się to naprawić...Może nic się nie połamało a jedynie wyskoczyło z mocowań? Jeszcze nie rozbierałem tej lampy..Może ktoś, kto to robił coś podpowie?