Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzień dobry. Posiadam BMW 520i z 1984 roku i mam zepsuty w nim wysprzęglik, który chcę niedługo wymienić lecz nie wiem jak mam się do tego zabrać. Jestem zielony gdyż to moje pierwsze auto. Może mi ktoś podpowiedzieć jak się do tego dostać mozę jakis rysunek??? Z goóry dziękuję jeśli ktoś mi podpowie.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Czesc kolego :D Jezeli to auto jest z 84 roku to pewnie e 28 i jezeli ma wysprzeglik to juz mowie jak sie do tego zabrac. Jeszcze tylko pytanie, czy zbiorniczek plynu do sterowania wysprzeglika jest wspolnym zbiorniczkiem wraz do uzupelniania plynu hamulcowego, a wiec to ten sam plyn. Najpierw powinienes odkrecic przewod zasilajacy wysprzeglik czyli pewnie jest tam taki sztywny i na koncu polaczony jeszcze gumowym przewodem elastycznym do samego wysprzeglika. A plyn sciekajacy dobrze w cos zlac, albo nawet zatkac zeby nie wyciekal. Nastepnie odkrecasz sam wysprzeglik od skrzyni biegow. I albi po prostu skladasz go na nowych uszczelniaczach, albo wkladasz drugi, ale ja osobiscie pokusilbym sie i rozebranie tego i dokupienie nowych uszczelniaczy. Potem odwrotnie to wszystko skladasz, tylko pamietaj zeby wszystko bylo czyste, glowniw chodzi o wnetrze wysprzeglika i oby do przewodu zasilajcego nie dostaly sie zadne zabrudzenia. Juz na zlozunym wysprzegliku musisz je odpowietrzyc. Albo probujesz tradycyjnie, dolewac plyn do zbiorniczka, pompowac i odkrecac odpowietrznik, albo mysle jeszcze skuteczniejsza metoda, aby na odkreconym odpowietrzniku zalozyc przewod gumowu, ale najlepiej przezroczysty i ze strzykawka napelniona plynem. Pozdro i milej pracy :cool2: