Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Sluchajcie mam "mały" problem. Po krotce o moim samochodzie e36 m50b20 skrzynia automatyczna 5hp18 rocznik 93, przebieg (licznikowy) 224tys. Otoz dzisiaj jadac sobie autostrada przy okazji malego ruchu, postanowilem sprawdzic do jakiej predkosci maksymalnej rozpedze swoja mala. Wszystko bylo ladnie pieknie do ok. 195-200km/h, samochod przestal reagowac na gaz a pod spodem jeszcze troszke bylo. Obrotow 5500. Samochod jest zagazowany(sekwencja) sytuacja wyglada tak samo na gazie i na benzynie. Zauwazylem tez ze jesli jade w trybie sportowym samochod kreci sie praktycznie do odciecia i wtedy z ledwoscia uzyskuje te 200km/h w trybie ekonomicznym jednak, 195km/h to maks. Doslownie przestaje przyspieszac, jakby wlaczal sie jakis limiter czy cos ;) Nie oczekuje tutaj cudow oczywiscie ale spodziewalbym sie czegos wiecej po 2.0l silniku, mocy na codzien jej nie brakuje wszystko wydaje sie byc raczej ok, czasami zauwazam jakby delikatne wibracje na biegu jalowym ale to wszystko.

Jakies pomysly ?

Pozdrawiam

M

Opublikowano
No niby powinien ;) Kilka osób twierdzi jednak że, prędkość którą uzyskałem jest raczej ok i nie powinienem się spodziewać czegoś więcej. Nie to że jeżdżę z takimi prędkościami dzień w dzień, zastanawiało mnie tylko czy wszystko jest w porządku.
Opublikowano
Kilka osób twierdzi jednak że, prędkość którą uzyskałem jest raczej ok i nie powinienem się spodziewać czegoś więcej.

zdecydowanie od m50b20 w 3er powinieneś spodziewać się więcej

dla porównania z kumplem jadąc jego 320i odcięło nam zapłon przy 230 km/h (prędkość licznikowa)

Opublikowano

Zdecydowanie za mało jak na mój gust.

Ja swoją E36 z M43 (1.6) wyciągnąłem 210 (licznik) czy też 208 (GPS) (czyli 5 więcej od katalogowej). Żeby było śmieszniej, wszystko wskazywało na to, że poszedłby jeszcze troszeczkę szybciej... problem w tym, że minąłem właśnie tablicę świetlną "Stau 10km" (niem. "Korek za 10km") i jakoś mi przeszła ochota na dociskanie :twisted:

Z relacji znajomych, dobrze utrzymana 320i (E36, nadwozie coupe, automat) poszła im koło 230 (twierdzą, że więcej, ale zdjęcie z GPS mają właśnie na takiej wartości).