Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałem was zapytać jak wydobyć klocki z zacisku hamulcowego :?: tzn co musze sciagnać lub odkręcić zeby podnieśc zacisk i miec dostęp do klocka :?: poza kołem oczywiście :D

i odrazu chcialem zapytac o czyjnik od klocków czy bede w stanie go sam wymienic czy musza to zrobic w warsztacie (chodzi o komputer) i jesli nie zaloze tego czujnika lub kupie klocki bez wyjcia na ten czujnik to komputer bedzie pokoazywał bład czy jak :?: i jak sie zapatrujecie na zamienniki tych czujników :?:

pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zeby sciagnac zacisk musisz od wewnetrznej strony odkrecic dwie sróby imbusowe szóstki , sa one zatkane takim gumowym korkiem. Czy dasz rade sam wymienic nie wiem bo jeszcze tego nie przerabiałem. Co do kontrolik, jesli juz Ci sie pali i nie załozysz nowego czujnika bedzie sie paliła cały czas. Mi obecnie sie ten kabelek przerwał ale kontrolka sie nie pali bo klocki sa jeszcze dobre , cała rzecz polega na tym ze teraz sobie sam musze zerkac na klocki czy sie jeszcze nadaja

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam!

Chciałem was zapytać jak wydobyć klocki z zacisku hamulcowego :?: tzn co musze sciagnać lub odkręcić zeby podnieśc zacisk i miec dostęp do klocka :?: poza kołem oczywiście :D

i odrazu chcialem zapytac o czyjnik od klocków czy bede w stanie go sam wymienic czy musza to zrobic w warsztacie (chodzi o komputer) i jesli nie zaloze tego czujnika lub kupie klocki bez wyjcia na ten czujnik to komputer bedzie pokoazywał bład czy jak :?: i jak sie zapatrujecie na zamienniki tych czujników :?:

pzdr

Najlepiej odkręć dwie śruby główne- na klucz 16 (Ja tych imbusowych bym nie ruszał, bo nie jest łatwo je odkręcić, zwłaszcza jeśli auto ma już parę latek).

Jeśli nie masz rantów na tarczach to ściągniesz całość bez problemów (jeśli są ranty, to odkręć zakrętkę zbiorniczka na płyn hamulcowy i cofnij tłoczek, ale nie za mocno bo może spaść uszczelka gumowa i aby ją później założyć będziesz musiał wyciągnąć cały tłoczek).

Czujnik wymienia się wtedy gdy ulegnie przetarciu, więc jeśli masz końcówkę klocków a nie wymieniasz jeszcze ich na nowe i czujnik jeszcze jest sprawny - wyciągnij go z klocków i zamocuj, aby nie latał bezładnie w okolicy tarczy.

Nie spotkałam się z klockami, aby nie miały gniazd na czujnik zużycia.

Nie oszczędzaj na klockach, kup do wyboru: ATE, Textar, Jurid, TRW...

Po wymianie czujnika zużycia klocków nie jest potrzebny komputer.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg