Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Podczas jazdy po dołkach,progach i ostrych zakrętach mruga i gaśnie mi prawa lampa (ksenon) i po ponownym wyłączeniu i włączeniu znów wszystko działa,ale po jakimś czasie jazdy znów gaśnie :-( Nie wiem co może być powodem?

Moze ktoś z was też miał taki problem albo wie jak to naprawić?

Za pomoc i ewentualne sugestie z góry dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wygląda jakby coś nie stykało albo luzowało się, pewnie w sterowniku. Poszukaj bo wydaje mi się że już były takie problemy poruszane na forum.

pozdrawiam

Paweł

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

ja mialem to samo... w jednej wypalały mi sie na purpurowo świecąc... w drugiej furce zaczęły mrugać (nawet na wyłączonym silniku. Wymeiniłem i jest ok. Oczywiscie nowe świeciły na żółto, później zielonkawo, niebiesko, aż teraz swiecą super biało i jest ok.

a, wymeiniajcie ZAWSZE dwa palniki razem. nie będzie odpustu :D

Opublikowano

No widzicie Panowie a mi nikt nie odpisał na posta z identycznymi objawami, wymieniłem przetwornice i jest to samo...znaczy prawie bo portfel znacznie zubożał :(

A jaki kupić ten żarnik? znalazłem na allegro coś takiego ale kosztuje 200zł+wysyłka

"Żarnik Xenon D2S Philips 85122+ Opcja do Bmw E46"

znacie jakieś inne pasujące żarniki? Muszą być jakoś przystosowane?

Opublikowano

Kup dokładnie takie żarniki (od razu dwa, wymień komplet) i będzie ok. Z początku będą ci świeciły na lekko zielono, później niebiesko, żółtawo, aż po kilku-kilkunastu godzinach świecenia zaczną świecić na księżycowo-biało ;) Aha, zapewne od razu zauważysz różnicę; będzie więcej światła! Wypalony palnik może dawać nawet poniżej połowy światła w porównaniu do nowego (rozpalonego już), a taki na purpurowo świecący palnik to nawet 30% nie daje tego co prawidłowy palnik...

Aha, polecam phillips, bo osramy jakoś tak szybko mi się powypalały. I jak możesz to kup u kogoś sprawdzonego, bo czasami te z allegro za 100zł są odrzutkami produkcyjnymi lub podróbkami... niestety

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam podobny problem ale niech mi ktoś wyjaśni jak to możliwe bo ja nie pojmuję: jedna żarówka ksenonowa gaśnie przy nagłym hamowaniu, nagłych skrętach, na dołkach i nierównościach, itp. Wyłączę przełącznikiem światła i włączę i świeci, po kilku nierównościach znowu zgaśnie i tak w kółko. Przeczyściłem wszystkie wtyczki i dalej to samo. Zamieniłem więc żarówki miejscami i... dalej gaśnie ta sama tylko teraz po drugiej stronie. Czyli wychodzi na winę żarówki ale co w niej takiego czułego, że reaguje na nierówności czy nagłe zmiany kierunku jazdy i mimo wszystko nadal świeci takim samym kolorem jak dawniej i jak druga żarówka (czyli objawów wypalenia się nie ma) ? :|

Skoro problem jest z tą samą żarówką nawet po zamianie miejscami z drugą to rozumiem, że winę starterów, przetwornic, itp. mogę wykluczyć na 100% ?

Opublikowano
Mam podobny problem ale niech mi ktoś wyjaśni jak to możliwe bo ja nie pojmuję: jedna żarówka ksenonowa gaśnie przy nagłym hamowaniu, nagłych skrętach, na dołkach i nierównościach, itp. Wyłączę przełącznikiem światła i włączę i świeci, po kilku nierównościach znowu zgaśnie i tak w kółko. Przeczyściłem wszystkie wtyczki i dalej to samo. Zamieniłem więc żarówki miejscami i... dalej gaśnie ta sama tylko teraz po drugiej stronie. Czyli wychodzi na winę żarówki ale co w niej takiego czułego, że reaguje na nierówności czy nagłe zmiany kierunku jazdy i mimo wszystko nadal świeci takim samym kolorem jak dawniej i jak druga żarówka (czyli objawów wypalenia się nie ma) ? :|

Skoro problem jest z tą samą żarówką nawet po zamianie miejscami z drugą to rozumiem, że winę starterów, przetwornic, itp. mogę wykluczyć na 100% ?

sam sobie odpowiedziales, wymień PALNIK, nie żarówkę ;) Możesz mieć jakiś słąby styk i jest jak jest. Tam przeplywa bardzo maly prad, ale napiecie jest wysokie... A najlepiej wymien oba palniki, by swiecily jednakowo. a i stary palnik swieci nawet 40% mocy swiatla tego co nowy ;)

Opublikowano

U mnie takie same objawy jak u kolegi czyli gaśnięcie prawego ksenonu,znalazłem taki zamiennik:

http://moto.allegro.pl/nowe-zarniki-zarowki-xenon-bmw-e46-touring-i1332654490.html

Czy warto czy lepiej Osram lub Philips?

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D