Skocz do zawartości

Problem z układem chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam kilka pytań odnośnie układu chłodzenia:

1. czy wąż który wychodzi od termostatu ma być zimny ?

2. czy odkręcając korek od zbiorniczka wyrównawczego na gorącym silniku powinna mi wylewać się woda ?

3. czy wody powinienem dolewac na zimnym czy na cieplym silniku i czy powinien byc zapalony czy zgaszony ?

4. czy chłodnica powinna byc ciepla czy zimna i wiatrak kiedy powinien sie zalaczac ?

5. czy to kolo na ktorym jest pasek klinowy od klimy ma sie krecic non stop ? bo moje sie jakby zatrzymywalo nie chodzi plynnie przeskakuje, startuje i staje gdy inne kreca sie non stop

Dodam ze temperature na zegarach mam ciagle po srodku na 12 moj model to 318 E46 1999r

Z gory dzieki za pomoc

Opublikowano

Moja teoria na twoje pytania:

1. To zależy, jak gorący silnik (czyli w tym silniku od 105 stopni) ma być gorący , jak zimny to górna część tego węża będzie ciepła, a dolna nie bo jest zaworek.

2. Tak, to samo mam u siebie ( taki sam silnik)

3. Na zgaszonym silniku, tylko i wyłącznie na zimnym, ew. letnim silniku bo jak będzie gorący to może głowica pęknąć.

4. Chłodnica powinna być ciepła, a wiatrak w tym silniku praktycznie się nie włącza. Możesz sprawdzić sprawność wiatraka przez ściągnięcie wtyczki od czujnika temp. na dolnym wężu. powinien się włączyć.

5.Ma się non stop kręcić nawet jak klima wyłączona, bo to w kompresorze jest sprzęgło elektromagnetyczne i ona zatrybia.

Opublikowano

Wielkie dzieki rozwiałeś moje obawy wiec wszystko powinno byc ok, a stad pytanie bo kiedys prawdopodobnie zacial mi sie termostat i wywalilo mi cala wode i stad moje obawy czy aby wszystko teraz jest ok

dzieki za odp :cool2: