Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z szyba pasazera. Chodzi o to, ze czasami nie chce zjechac w dol. Slychac, ze mechanizm pracuje (elektryka ok), ale czasami sie nie opuszcza. Tak samo jest przy otwieraniu i zamykaniu slychac mechanizm,ale czasami sie nie opuszcza i nie dosuwa. Tak jakby cos ja blokowalo.

Czy to moze byc wina uszczelki tej miedzy szyba, a tapicerka ?

Pozdrawiam

Smykoo

Było: e30 320i & e36 325i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja z tym walczyłem w E36 po stronie pasażera przez jakiś rok, wymieniłem nawet całe ramie z silnikiem na inne i nic to nie dało. Znalazłem kilka wątków, nawet na jakimś zagranicznym forum, że przyczyną może być pierścień magnetyczny na osi wirnika który zlicza impulsy, była wersja mechanizmów w których się troche przesuwał na osi i źle zliczał. Ale to mogło dotyczyć wersji w której przy silniku jest moduł sterowania, u mnie moduł komfortu był wspólny dla obu stron gdzieś w okolicach schowka. Jego nie wymieniłem ale być może w nim nawalały przekaźniki.

U mnie było pewnie tak jak u Ciebie, wciskałeś guzik od szyby i zamiast szyba się opuszczać słychać tylko cykanie przekaźnika.

Opublikowano

Slychac wlasnie tylko takie cykanie. Ale szyba jezeli sie otworzy to caly czas dziala. Potem jak auto postoji to znowu nie chce sie otworzyc, ale po kilku probach zaczyna dzialac i dziala ok.

Dziwna sprawa...

Pozdrawiam

Smykoo

Było: e30 320i & e36 325i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Slychac wlasnie tylko takie cykanie. Ale szyba jezeli sie otworzy to caly czas dziala. Potem jak auto postoji to znowu nie chce sie otworzyc, ale po kilku probach zaczyna dzialac i dziala ok.

Dziwna sprawa...

No właśnie o tyle dziwna, że po zdjęciu metalowej obudowy silnika przekręceniu wirnika o troszeczke szyba zaczyna działać. I działa, aż się znowu zawiesi. Czasami pomagało poklikanie dłużej przycisku od szyb albo otwarcie lub zamknięcie drzwi.