Skocz do zawartości

Problem w dopasnowaniu tylnej sprężyny touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wczoraj przy okazji wymiany tulei wahacza okazało się że w moim kombiku pęknięta jest lewa sprężyna, przyznam że nigdy wcześniej nie wymieniałem tego podzespołu dlatego nie wiem jaką sprężynę wybrać aby była identyczna z prawą stroną, chcę wymienić tylko 1szt wiem że jest na niej oznaczenie zieloną farbą (co to oznacza) czy jest to standard, jeżeli jest to możliwe proszę o krótkie objaśnienie oznaczeń sprężyn na real oem pisze

"Wybór odpowiednich sprężyn zależy od opcji zainstalowanych w Twoim pojeździe. Zapytaj swojego lokalnego dealera o szczegóły."

więc gdzie i jakie kupić?

jakie są koszta z tym związane?

Opublikowano
  • Autor
czy ktoś może mi powiedzieć jakie były oznaczenia w fabrycznych sprężynach, chodzi mi o te kolorowe kropki wiem że są czerwone, niebieskie, zielone, komplet w ASO kosztuje 900zł, co do zamienników słyszałem różne opinie, szukam używki i tutaj jest problem u mnie są z zielonym oznaczeniem, mogę kupić org używki ale one niby nie mają oznaczeń a drugie są czerwone więc nie wiem czy coś takiego będzie pasować?
Opublikowano
kolego ja mam sprezyny na sprzedaz, ori z touringa :) jak cos to klikaj na priv :) lub gg - 2466676

gdy pedzisz 270km/h to co widzisz przed soba to juz historia

Moja Kochanka - BMW 316

Opublikowano
  • Autor

czy waszym zdaniem wysokość tylniego zawieszenia na poniższym zdjęciu jest odpowiednia? dzwoniłem i facet ma podobno używki w bardzo ładnym stanie :D nie wytłuczone i podobno dlatego tak wysoko stoi ? pytam bo u mnie wyrażnie jest niżej i nie wiem czy kupować je

http://www.allegro.pl/item635784719_bmw_e36_e_36_kombi_cwiartka_tyl_cala_dupa.html

Opublikowano
wg mnie sprawa wyglada tak : przod jest uniesiony i oparty na kobyłkach wiec pewnie cala buda poszla do gory i dlatego Touring wyglada jak maly Jeep :twisted2:

gdy pedzisz 270km/h to co widzisz przed soba to juz historia

Moja Kochanka - BMW 316

Opublikowano
  • Autor

dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem, znalazłem u siebie zamienniki w przyzwoitej cenie, rozmawiałem z kilkoma mechanikami i cieszą się niezłą opinią (bardzo dobrą w stosunku cena do jakości) firma jest z mojego miasta więc odejdą dodatkowe koszty w postaci przesyłki

http://www.allegro.pl/item636635977_sprezyny_tylne_bmw_e36_90_98_niemieckie_nowe.html

mam tylko jedno pytanie, z katalogu wynika iż do sedana i touringa są dokładnie takie same, występują oczywiście w dwóch wariantach zwykłe i wzmacniane, wg sprzedawcy jeżeli nie wozimy ciężkich rzeczy to zwykłe wystarczą, co o tym myślicie?, u mnie jedynym obciążeniem jest zbiornik lpg w kole (waga max 50kg jak pełny) więc wybrać zwykłe czy wzmacniane

chodzi mi o kwestię czy mo założeniu jednych lub drugich auta ma taką samą wysokość (według sprzedawcy zdecydowanie tak) ??