Skocz do zawartości

Niedziała klakson lub jego brak - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupilem niedawno e38 i niedzialal i niedziala klakson, co moze byc przyczyną ? gdzie moge znalesc klakson, i co sprawdzic??

Czekam na odpowiedzi Dzięki !!

Opublikowano
Witam, kupilem niedawno e38 i niedzialal i niedziala klakson, co moze byc przyczyną ? gdzie moge znalesc klakson, i co sprawdzic??

Czekam na odpowiedzi Dzięki !!

to znaczy ze airbaga najprawopodobnie nie ma i jest zaslepka

od tego bym zaczał

Opublikowano
miałem tak w E34, też myślałem że jest zaślepka, ale po rozkręceniu okazało się że poducha siedzi więc poszedłem dalej, rozkręciłem plastikową obudowę stacyjki/kolumny a tam jest taki wtyk, który się po prostu rozpiął... nie było masy na klaksonie... nie wiem czy w E38 jest tak samo ale możesz to sprawdzić...
Opublikowano
miałem tak w E34, też myślałem że jest zaślepka, ale po rozkręceniu okazało się że poducha siedzi więc poszedłem dalej, rozkręciłem plastikową obudowę stacyjki/kolumny a tam jest taki wtyk, który się po prostu rozpiął... nie było masy na klaksonie... nie wiem czy w E38 jest tak samo ale możesz to sprawdzić...

w naszym pięknym kraju w 80% brak klaksonu = zaslepka,od tego bym zaczał.Wyjmij "airbaga" i zobacz czy masz , jak masz to szukaj dalej

Opublikowano
Ok, dzięki za podpowiedzi, tylko jescze pytanie, przy wyjmowaniu airbaga uwazac jakos czy jak, bo cos tam słyszałem ze moze strzelic, ale niewiem czy to prawda, podsumówując proszę o jakies rady przy wyjmowaniu airbaga
Opublikowano
Ok, dzięki za podpowiedzi, tylko jescze pytanie, przy wyjmowaniu airbaga uwazac jakos czy jak, bo cos tam słyszałem ze moze strzelic, ale niewiem czy to prawda, podsumówując proszę o jakies rady przy wyjmowaniu airbaga

odłacz akumulator,nic nie strzeli

tym bardziej jak nie ma :wink:

Opublikowano

Nic nie ma prawa wystrzelić przy rozpinaniu poduch. Wystrzeli jak urzyjesz młotka i walniesz w sensor,lecz do niego nie dostaniesz się tak prosto :D . Jak koledzy wyżej piszą sprawdz czy jest poducha. W drugiej kolejności moze to być wina uszkodzonej taśmy, dalej samego klaksony lub przerwy w instalacji. Jak poduchę odepniesz na wyłączonym zapłonie. Kluczyk w stacyjce w pozycji zero, i nie włączysz klucza podczas gdy poducha będzie odpięta to nawet błędów nie załapie. W przeciwnym razie czeka Cię wizyta na kompie i kasowanie błędów. Reszta Ci działa? Mam na myśli wielofunkcję w kierownicy, jej podświetlenie.?