Skocz do zawartości

Cos stuka przy zmianie biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki objaw ze jade wrzucam jedynke i potem jak chce na jakis bieg zmienic, 2,3 itd, to jak wciskam sprzeglo to cos tak lekko zapuka zmieniam bieg i ok, i dalej to samo przy zmianie wciskam sprzeglo i cos zapuka. Co to moze byc? czy mial kto taki objaw?
Opublikowano
miałem podobne objaw, ale u mnie była to oberwana poduszka silnika i skrzyni biegów. Sprawdzałeś poduszki czy są ok?
Opublikowano
Poduszki sprawdza sie po prostu badajac organoleptycznie, jeżeli jest zbyt miękka to do wymiany. Moze takze byc widoczne oberwanie ale niekoniecznie. Poradziłbym ci podjechac do jakiegos serwisu dobrego i oni sprawdza ci tzw. zawieszenie silnika - najlepiej jest wymienic na raz całe, o ile jest uszkodzone.
Opublikowano
Mam taki objaw ze jade wrzucam jedynke i potem jak chce na jakis bieg zmienic, 2,3 itd, to jak wciskam sprzeglo to cos tak lekko zapuka zmieniam bieg i ok, i dalej to samo przy zmianie wciskam sprzeglo i cos zapuka. Co to moze byc? czy mial kto taki objaw?

O tych stukach to był już bylo...to może byc także gumowa podpora wału..u mnie tak jest (też głucho puka przy zmianie biegu..ostrzejszej, bo gdy noge mam "mientką" jest ok)...ale 1 czerwca nie będzie...wymienią w warsztacie :)

Opublikowano
U mnie normalnie jak jade to nic nie puka, tylko przy zmianie biegu wciskam sprzeglo zapuka i zmiana biegu i jade....dalej
Opublikowano
U mnie normalnie jak jade to nic nie puka, tylko przy zmianie biegu wciskam sprzeglo zapuka i zmiana biegu i jade....dalej

No u mnie też w czasie samej jazdy nic nie puka...ino przy zmianie biegu...

Opublikowano

Ja mam tak samo ale u mnie to już jest dość głośny dzwięk jak wciskam sprzęgło szybko to łupnie czasem bardzo mocno no i mam czasami problemy z wbijaniem biegów tzn mam wrażenie że czasami np 2 3 nie wejdzie do końca wtedy musze wcisnąc sprzęgło jeszcze razy wybić 2 i wrzucić jeszcze raz wtedy wejdzie normalnie.

Ktoś tez kiedyś pisał że t epukanie to moze być o ile dobrze pamiętam łącze monokinetyczne wału ze skrzynią biegów czy jakoś tak.

Teraz czekam tylko na zastrzyk gotówki i zabieram się za naprawe tego bo i chyba mogę mieć też sprzęgło do wymiany ...