Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy 225/65 nie bedzie za duzym rozmiarem dla 150KM? Obecnie mam 205/60...

Czy i jak to się przełoży na eksploatację w dziedzinie spalanie, komfort jazdy i inne...?

Z góry dziekuję za sugestie...

Opublikowano

Jeśli chcesz założyć 225 to na 55 a nie 65.

Ja bym sobie darował.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Będą za wysokie i to duuużo. Coś koło 8%.

Dodatkowo odradzam 225.

Fajnie wygląda i wszystko ale mnie trochę zamuliły auto a mam 2.5.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Witaj, do Twojego auta powinno być 225/60R15 lub 225/55R16 , no przynajmniej według zaleceń producenta. No i jeszcze ideks nośności - odpowiednio 96 lub 95.

Co do komfortu jazdy to na szerszych oponach latem jeździ się dobrze , ale wszystko zależy od nawierzchni i troche od stylu jazdy. Po naszych drogach pełnych kolein ( zwłaszcza po deszczu) można poczuć różnicę.

Generalnie szersza opona wydaje sie być lepsza. Lepsza przyczepnpość i wiekszy komfort. Opory toczenia są też uzależnione od tego co kupisz.

Ja wole szerokie, różnic w spalaniu nie odczuwam. Nie stwierdzam tez że Bunia sie zmuliła i ma gorsze osiagi.

Teraz mam opony 235/45 R 17 Goodyeara i najgorsze są dziury oraz wzdłużne koleiny po Tir-ach ( czasem trudno sie zmieścić pomiedzy dwoma wybrzuszeniami :twisted2: ). No ale to urok części naszych dróg. Dodam że sporej części , brawa dla Panów i Pań z GDDKiA :clap:

Opublikowano

w instrukcji jest jeszcze trzeci rozmiar dedykowany dla tego modelu, mianowicie: 205/65R15

I tak sie zastanawiałem, skoro przewidywany był też rozmiar, to chyba z /65 nie powinno byc problemu.

A czy jest jakaś odczuwalna różnica miedzy R15 a R16? Nigdy nie jeździłem na wiekszych niż R15, stad wiec moje pytanie

Aha...i jeszcze coś mi sie przypomniało... Generalnie opony tył powinny być szersze, czy tak? Ale czy jest jakiś przelicznik..stosunek przód/tył szerokości opon?