Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy zauważyłem ...że przy gwałtownym ruszaniu na gazie ślizga mi sprzęgło...no i śmierdzi. Powiedzta czy trzeba podnośić silnik czy rozszczepić się da skrzynie np na kanale albo podniśniku ???

Pozdrawiam

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
wszysto się da. Najpierw musisz ściągnąć wydech, potem odkręcasz wał, wysprzęglik od sprzęgła rozpinasz dzwignię biegów. Potem odkręcasz śróby dookoła skrzynki, trochę jest dłubaniny z tymi na górze, ale jak robisz na kanale to sobie grubą dechę położ pod silnikiem z przodu i go trochę na lewarku dzwignij, tak żeby przód silnika się podniusł a tył ze skrzynią poszedł w dół, no i potem ją siup. Dobrze by było żebyś się zaopatrzył w wałek taki jak ze skrzyni wychodzi żeby potem równo tarcze założyć, może gdzieś u jakiegoś mechanika co skrzynie robi kupisz za parę groszy z jakiej rozwalonej skrzyni. Potem przy wkładaniu trochę rzeźby jest ale się da. Ja powiem Ci robiłem z kumplem ale nie wiem czy następny raz bym się zdecydował, no chyba że bym faktycznie kasy nie miał.
Opublikowano
Wszystko zależy od tego jakie masz warunki i sprzęt. Kanał lub podnośnik olumnowy to podstawa. Poza tym będzie potrzebny jeszcze ktos do pomocy. Śruby mocujące skrzynię do silnika ciężko odkręcić, warto mieć przegubową przedłuzkę do kluczy nasadowych. Reszta jak napisał kolega wyżej. Dodam tylko że żeby łatwo zdjąc wał napędowy warto rozkręcić śrubę na wielowypuście dzięki czemu da się skrucić go o kilka centymetrów i bez problemu wysunąć z wałka skrzyni biegów. Przed przechyleniem silnika zwróć uwagę czy nic nie połamiesz. Możliwe że trzeba będzie zdemontować obudową wentylatora i odkręcić pokrywę na ścianie grodziowej.
Opublikowano
Ile czasu taka operacja zajmuje okolo??
.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
Jeżeli masz wszystkie niezbędne narzędzia, trochę wprawy, a do tego wszystko pójdzie bez problemu to od zgaszenia auta do zapalenia jakieś 3-4 godziny. Ale zawsze coś moze pójśc nie tak. Największy problem może być z wydechem. Śruby mogą być zapieczone, a w najgorszym wypadku któraś może się urwać. Poza tym jeżeli skrzynia była kiedyś demontowana to prawie pewne ze śruby będą zbyt mocno dokręcone i trzeba się będzie namęczyć. Jak zdejmiesz skrzynę moze się okazać ze np uszczelniacz na wale korbowym trochę puszcza, albo uszczelniacz wybieraka biegów. Mając wszystko na wierzchu grzechem byłoby tego nie wymienić. Dlatego warto się przygotować ze auto będzie stało 2-3 dni na wypadek gdyby trzeba było dokupić cos ekstra.
Opublikowano
i dziekuje panu za dobry opis sytuacij i wlasnie chyba tak bede u siebie za jakis czas robil sprzeglo wiec bede przygotowany :)
.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
i dziekuje panu za dobry opis sytuacij i wlasnie chyba tak bede u siebie za jakis czas robil sprzeglo wiec bede przygotowany :)

Nie polecam wymiany sprzegla samemu w e46 !

W e36 wymiana jest banalna bo jest to standardowe sprzeglo.

Potrzebny jest specjalny sciagacz poniewaz w e46 jest samonastawne sprzeglo SAC, a mianowicie docisk.

Polecam oddac do specjalisty, ja w swoich dwoch e46 wymienialem sprzeglo u ludzi, ktorzy sprzeglo wymienic potrafia jak najbardziej, ale gdy zobaczyli samonastawne to kopara im opadla..

Do dzis zaluje, ze nie zrobilem tego w warsztacie, ktory mial juz z tym doczynienia - bardzo wazne jest odpowiednie ustawienie tarczy do skrzynii czy docisku, nie pamietam juz.

A u mnie po wymianie sprzegla nie jest do konca ok...czesto tez kolo dwumasowe pada, po zdjeciu skrzynii trzeba zdiagnozowac.