Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem wygląda następująco :

Na dłuższej trasie (w weekend) zachciało się klimatyzacji, więc została włączona i od tamtej pory już się nie wyłącza (mimo że dioda na guziku AC gaśnie) Pomyślałem ze coś się zawiesiło w związku z tym ze mało gazu czy coś ...tak więc pojechałem do zakładu żeby nabili mi klimę - z paragonu wyszło ze miałem 340g gazu a dobili na 740g no i jak sprawdzali poprawność działania to wyszło ze podczas pracy rośnie ciśnienie (aż do 25 bar) -dlatego też zalecili odłączyć kompresor żeby nie rozsadziło instalacji ...

Czy ktoś ma jakiś pomysł na te usterkę ??? Ci co napełniali mówili ze chyba wentylator się nie włącza, czy to może wpływać na kompresor?

"A Pan 9mm Jest Pasterzem Chroniącym Moją Sprawiedliwą Dupę W dolinie Ciemności..."
Opublikowano
Wentylator włącza się po to, aby schlodzić czynnik chlodzący i zmniejszyć ciśnienie.
Opublikowano

No dobra - to wiemy już ze możliwa jest awaria wentylatora ...teraz jak sprawdzić czy to sam wentylator czy jakiś przekaźnik ??

Dodam ze do złączki zasilania wentylatora dochodzą 3 kable

Brązowy (gruby)

Czerwony z niebieskim paskiem (gruby)

Zielony[chyba] (cienki)

a ze złączki idą do wentylatora...

Brązowy (gruby)

Niebieski (gruby)

i jakiś cienki ...

P.S. Dodam ze terazm mam kompresor odłączony od "+" żeby mi ciśnienie nie rozwaliło czegoś ... :cry:

"A Pan 9mm Jest Pasterzem Chroniącym Moją Sprawiedliwą Dupę W dolinie Ciemności..."
Opublikowano
ciśnienie CI nie rozwali niczego, w BMW jest czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji i w momencie gdy cisnienie zrobi sie za duze to po prostu wyłączy sie kompresor. Jeśli nie działa wentylator to ukłąd klimatyzacji sie przegrzewa i dlatego rośnie ciśnienie. Najprościej to odłączyc wentylator i podpiąć pod niego samo zasilanie, wtedy zobaczysz czy sam wentylator jest sprawny. Jesli bedzie działał to najprędzej bedzie to wina przekaźnika
Opublikowano

To przy jakim ciśnieniu wyłączy ten kompresor? - jeżeli nabiło mi aż 25 Bar i jeszcze się nie chciał wyłączyć ... musiałem zgasić samochód bo nie chciałem ryzykować ...

Jeśli chodzi o wentylator - to wie ktoś który kabel do czego ?? (brązowy, niebieski i ten cieniutki)

Opublikowano
Podłączyłem pod Wentylator masę do Brązowego i Plus do Niebieskiego - wentylator nie chodzi :? (jest tam jeszcze jeden cieniutki kabelek - ktoś wie do czego on jest?)