Skocz do zawartości

klimatyzacja zwieksza spalanie o 2l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jadę na tempomacie i ekonomizer pokazuje niecałe 4l, po właczeniu sprężarki niecałe 6l, czyli spalanie rośnie o 2l. Sprężarka chodzi jakieś 5-10s i wyłącza sie na jakies 5-10s więc średnio spalanie zwiększa się o 1l. Poza tym na obrotach jałowy bardzo falue obroty nawet o 100 i nie jest to falowanie od pompy wtryskowej bo po wyłączeniu klimy obroty nie falują. Dodatkowo po włączeniu sprężarki czuć wyraźny spadek mocy.

Sprężarka jest nowa, razem ze skraplaczem i nabiciem zapłaciłem 1500zł. Co może być przyczyną?

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
te 2 l to może jest chwilowe spalanie. Ja jeżdżąc na gazie i używając klimy, zauważam , ze mi benzynki ubywa. Mowi sie trudno, ale za jeżdzi się chłodno. Jak w Życiu coś za coś
Opublikowano

Wg mnie normalne to co opisales.

Kazda klimatyzacja przyczynia sie do spadku mocy silnika i wzrostu spalania, nawet do 25%, ale zazwyczaj sa to wlasnie 2-3l.

Jezdzac na gazie z klima nie zauwazylem zjawiska zeby mi ubywalo benzyny.

Obroty moga falowac przez jakis czas po wlaczeniu/wylaczeniu klimy ale po chwili powinno sie stabilizowac, jesli tak nie jest to niekoniecznie znaczy ze jakas nieszczelnosci, choc to mozliwe. Klimatyzacja obciaza silnik - pare km mniej - wiec moze i na jalowym cos sie zmieniac, ale to tylko moja teoria z wlasnych obserwacji.

Pozdrawiam