Skocz do zawartości

[E38] 740iL - problem z hamulcami ?? czy je odpowietrzać ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MAm BMW 740il (e38) i wymieniłem tylne klocki hamulcowe .. i teraz podczas hamowania musze bardziej wciskac pedal i mam wrazenie ze jakos gorzej hamuje ??? wczesniej pedal był twardy a teraz stał się taki miekki ??

Pytanie moje brzmi ... czy trzeba odpowietrzyc jakoś hamulce a jak tak to jak to zrobić bo nie bardzo mam pojęcie ??

Opublikowano
Po wymianie klocków nie ma takiej możliwości żeby zapowietrzył się układ. Słabiej na początku może hamować ponieważ klocki muszą się dotrzeć ułożyć do tarczy. Jeśłi chodzi o odpowietrzenie to musisz kogoś sobie zaangażować do pomocy. Jedna osoba pompuje pedałem a druga luzuje odpowietrznik cylinderka, ale tylko wtedy gdy pedał jest wciśniety. Ta metoda stara jak świat. Inna to możliwość odessania płynu przez odpowietrznik ale do tego jest potrzebna specjalna maszynka. Tak czy siak jedno i drugie daje taki sam efekt. Może u Ciebie to bardziej kwestja płyny hamulcowego? Czy był wymieniany kiedykolwiek? Coś mi się wydaje że nie.