Skocz do zawartości

320D M47N ... pekniety wydech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ... moze ktos ma jakies doswiadczenie w tym temacie i cos mi podpowie. Wczoraj znowu zaczal mi dzwonic wydech - brzeczy na niskich obrotach. Wlazlem pod auto i zaczalem szukac co tak dzwoni i ... po raz kolejny peka mi wydech, nie jest to korozja tylko pekniecie. Niecaly rok temu mialem podobna sytuacje pekl spiralnie odcinek za katalizatorem na tej splaszczonej czesci. Teraz peka rowniez na splaszczonej ale bardziej w strone tlumika koncowego. Z 3 tyg. temu wymienialem tuleje wachaczy i ogladalem lacznik elastyczny ... nie dmuchal nie ma okopcen wiec skad tak mocne drgania ze peka gowno ?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Spłaszczona rura gdy się skręca (naprężenia) to pęka. Typowa usterka - inżynierowie BMW przeoczyli albo mieli gałę z fizyki :mrgreen:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
ktoś kiedyś pisał na ten temat i mówił, że jeżeli oryginalny łącznik elastyczny się przepali i wymienimy go na zamiennik - ten w plecionce - to niestety będą się mocniej przenosiły drgania na cały układ wydechowy, a co za tym idzie wystąpi mozliwość pękania poszczególnych elementów. Z tego co pamiętam to rozwiązaniem na to było wspawanie drugiego łącznika elastycznego chyba za katalizatorem.
Dolo
Opublikowano
tyle ze ja mam orginalny lacznik ... zastanawiam sie czy przypadkiem problem nie lezy po stronie poduszek silnika ... jesli sa padniete silnik bedzie mial wiecej ruchu i inne momenty beda sie przenosic na wydech.