Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem na etapie car audio w swojej e36.

Mam sedana także przypominam o tym że nie mam możliwości składanych siedzeń tylnich (blacha z tyłu) pisze to gdyż będzie bardziej tubę tłumiło i efekt będzie skromniejszy (podobno) co o tym sądzicie ?

Nie myślę o czymś drogim jednakże pracuję w sklepie stąd wypisze wam dokładnie co będę miał i prosze tylko o ocene jak to będzie sie sprawdzało.

Nie szukam porady typu kup lepiej to gdyż ja kupuje na specjalnych warunkach i dużo na tym zaoszczędzam (ponad 600zl).

Więc co myślicie o takim rozwiązaniu.

Podkreślam też że nie jestem maniakiem w tej dziedzinie ani audiofilem chce żeby tylko efekt był lepszy od seryjnego a dyskoteki w aucie robił nie będę :shock: .

Tak więc zdecydowałem się na:

2 kanałowy wzmacniacz Velocity VA 275 do którego podłączona zostanie sama tuba GTT 1200 Blaupunkta. Co da moc 425 W.

Radio kupiłem JVC KD-G342 gdyż nie potrzebne mi wejście usb miałem w tej samej cenie Sonego z USB ale o mocy 4x45 więc wybrałem to z uwagi na moc większą (4x50w).

Ponaddo przypominam iż skoro pracuję w takim a nie innym sklepie to orientuje się że JVC w dziedzinie car audio to dobra firma która w ubiegłym roku pogoniła Pionnera na targach!!!!

Czas na głośniki:

Na tył kupiłem dystanse pod 6x9 a do tego głośniki Blaupunkt GTX 693 które zostaną podłączone bezpośrednio do radia.

W nogi (13stki) zdecydowałem się na głośniki JVC CS-V514 wiem że mogłem coś lepszego wybrać ale mam nowe za 2 zł więc nie piszcie ze głupio zrobiłem .

I pozostaje dylemat drzwi.

Z tego co czytałem sam już nie wiem co tam dac i co wejdzie.

Nie mam zamiaru wymieniać boków gdyż moja e36 ma 4 poduchy także w drzwiach, a takich paneli nie dostane gdyż jest to raczej rzadkość (mojej szerokiej listwy na drzwi szukałem 2 msce aż zamówiłem z niemiec za 200zł).

Więc co tam wejdzie bez zmieniania paneli czy są to jakieś tweetki 3,5 cm. Czy to jakieś są 8 cm nei będę otwierał boku żeby tam zajrzeć. Czytałem już tematy ale sam się w tym gubię :duh: . Poprostu co tam wstawić w miejsce seryjnych 0.o ?

Co o tym sądzicie zadowoli zwykłego kolesia który nie ma zamiaru robić dyskoteki w samochodzie ;P ?

I czy sami byście coś takiego kupili za 800 zł wliczając wszystko radio tube wzmacniacz głośniki i dystanse !!??

Wiem że można kupić jakieś JBL radio mocniejsze wzmacniacze na więcej wyjść ale nie chce wydać 2500 tylko 800 zł a niektórzy tyle za radio płacą.

OCEŃCIE nadmieniam iż fakt jest dokonany i już się nic w tym nie zmieni także oczekuję tlyko oceny i porady co do głośników w drzwiach ;p.

Opublikowano

Odpowie mi ktoś jakie mam te głośniki w drzwiach ?

W jednym temacie czytam 10 cm.

W drugim małe tweeterki ok 3 cm.

A w trzecim że 6,5" masakra... !!!

Więc jak będzie w bmw e36 z 1998 roku sedan 0.o ?

Opublikowano

pomoze ktos z tym jaki to jest ten głośnik na schemacie nr 5 :P ??

Nie łatwiej zmierzyć samemu? Jak dobrze dobrze pamiętam 10 cm ma maskownica.

Opublikowano

racja maskownica ma 10 cm a tweeterek 2,5 - 3 cm :PPP

dobra nie wazne juz kupilem i tak teraz zaluje bo moglem inaczej to zrobic ale chu* tam wiele nie wymagam...

Opublikowano

Taka mala rada od starego speca : podlacz wszystko jak mozesz przez wzmacniacz tzn glosniki wszystkie- zobaczysz jaka jest ogromna roznica w jakosci dzwieku!!

druga sprawa -wytlumienie miejsc gdzie bedziesz mial glosniki -bardzo wazne dla lepszego odbioru :)

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano

Powiedz mi w jakim sklepie pracujesz??

Bo jak w jakims car audio to powinienieś parę rzeczy wiedzieć.

Nie chcę pouczać a tylko doradzić.

1-Nie tuba a skrzynia basowa( lepszy dzwięk)

2-Głośniki z tylnej półki out. Jak wstawisz troszkę lepsze w drzwi to te w półce nie są potrzebne. Wtedy masz "dziury" do bagażnika i lepiej słychać niskie dzwięki z niego a wiadomo jak jest w sedanach.

Moje auto.................................

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=727088#727088

Opublikowano
Tak więc zdecydowałem się na:

2 kanałowy wzmacniacz Velocity VA 275 do którego podłączona zostanie sama tuba GTT 1200 Blaupunkta. Co da moc 425 W.

Wyjatkowa kicha, zestaw typowy z MediaMarkt albo innego tego typu sklepu. Chyba najgorszy mozliwy wybor....

Radio kupiłem JVC KD-G342 gdyż nie potrzebne mi wejście usb miałem w tej samej cenie Sonego z USB ale o mocy 4x45 więc wybrałem to z uwagi na moc większą (4x50w).

Skoro juz kupileś to gdybanie jest bez sensu. Sony to najgorsze mozliwe radia na rynku CA. Wzmacniacze zintegrowane w radiach mają max 4x28W RMS, z ktorych najblizej kosztem jakosci tego wyniku jest Kenwood. Generalnie należy sie rozgladac za radyjkami ///Alpine

Na tył kupiłem dystanse pod 6x9 a do tego głośniki Blaupunkt GTX 693 które zostaną podłączone bezpośrednio do radia.

Tzw "jajka" czyli 6x9 nie stosuje sie w zabudowach "dobrze grajacych", wogole glosniki grajace wysokimi tonami w tylej polce pogarszaja przednie stereo, dlatego stosuje sie je jedynie w zabudowach multimedialnycj (ale i tak nie blaupunka i i tak napewno nie 6x9)

Poprostu co tam wstawić w miejsce seryjnych 0.o ?

Profesjonalnie dorabia się panel i montuje jakis system dwu drozny. Zrobisz jak uwazasz

I czy sami byście coś takiego kupili za 800 zł wliczając wszystko radio tube wzmacniacz głośniki i dystanse !!??

Nie warto

Na Twoim miejscu, zaczalbym od czytania poradników CA i tak jak radzą koledzy zastanowil sie nad napedzeniem wszystkiego ze wzmacniacza - to daje najwiekszy efekt.

Na poczatek poleca sie zrobic dobry przod (wytlumienie drzwi) podlaczony pod wzmak 4 kanalowy ze zmostkowanym tyłem napędzającym subwoofer.

Xdrive

Koder

Opublikowano

Panowie już sobie poradziłem...

Zwróciłem jajka...

Pod wzmaka podłącze samą tubę...

Z tyłu głośników nie będzie...

W nogi też nie te JVC tylko kupię niebawem jakiś odseparowany zestaw średnich tonów ze zwrotnicą 13 cm...

W drzwi syczki JBL-a już upatrzyłem...

Naszczęście dało się naprawić ;)

Pozdro 600 dzięki za pomoc