Skocz do zawartości

[E65] 730D 2003r. wtyczka obok filtra powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

znalazłem luźna wtyczkę od której odchodzi jeszcze przewód z masą. Wtyczka jest obok obudowy filtra powietrza ( po lewej stronie ). Vehicle Check nie stwierdza żadnych błędów. Czyściłem przepływomierz powietrza bez powodzenia, auto jedzie 180 km/h i nic więcej. Myślę, że to wina niesprawnej przepływki ale ta wtyczka przecież gdzieś ma swoje gniazdko...

http://img529.imageshack.us/img529/144/wtyczka2.jpg

Pzdr,

Wojtek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A od przepływomierza (on jest przy filtrze wlasnie, tuz za filtrem, wystaje taki "bolec" i do niego idzie kabelek jak na zdjęciu) kabel masz wpiety, czy to wlasnie to?

Jak to kabel od przepływki to automatycznie masz mniej koni i aż dziw bierze, że auto chodzi "normalnie" - skrzynia powinna od razu wejść w tryb awaryjny w takim wypadku i na pewno zauważyłbyś różnice jak auto jeździ gdy było sprawne a teraz.

Przepływka nowa ok 1700 PLN jesli padla, zamienników nie kupuj bo wydasz tylko niepotrzebnie kase.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak mozesz zrobic konkretniejsze zdjęcie okolicy tego kabla to dam mechanikowi do obejrzenia i coś powie, może nawet dzis go złapie.

To właśnie przepływka-zamiennik, z tego co wiem oryginal czymś się różni. Ten zamiennik w innym 730d przeżył kilkanaście tys km, potem wsadzono wersje z ASO i jeździ do dziś.

Przepływka jeśli źle działa, nie koniecznie da Ci błąd. Podpinając auto pod kompa można zweryfikowac, czy pod obciążeniem działa zgodnie z parametrami oczekiwanymi.