Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

Podczas jazdy zauważyłem dziwny stukot z tyłu

na początku wydawało mi się że przy odjęciu gazu

ale chyba raczej nie jest to regułą

Stukanie nasila się (ale nie za każdym razem) gdy skręcam w prawo

Proszę o radę cóż to może być :cry:

Edytowane przez valet75
Opublikowano
Spróbuj trochę bardziej naświetlić problem. To na pewno jest stukanie a nie tykanie? A może łomotanie a raczej pukanie? Występuje rytmiczne czy na dziurach? Częstotliwość zależna od prędkości jazdy?

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano

Raczej łomotanie, mam wrażenie że dochodzi z tylnego lewego koła ale mogę się mylić bo może to być także most

Najbardziej odczuwalne jest po przyspieszeniu kiedy zdejmę nogę z gazu i samochód zwalnia oraz podczas hamowania

Co do częstotliwości im większa prędkość tym szybsze i mocniejsze łomotanie

Opublikowano

Witam

Mi to przypomina trochę mój ostatni problem a mianowicie łożysko w tylnym kole. Wydawało taki głuchy stukot, że nie bardzo było wiadomo skąd. Zrób prostą próbę: Na prostej drodze sprawdż czy stukot się zmienia przy jeżdie ob boku do boku drogi (zmiana obciążenia łożysk; raz lewego raz prawego).

Opublikowano

Cześć

Tak zmienia się kiedy skręcam w prawą stronę i w tedy mam wrażenie że tył trochę drży

Jestem "świeżym" właścicielem tego samochodu i nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tylnym napędem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A więc na 99 % jest to łożysko a jak tył drży to może oznaczac że koło się rusza czyli jest bardzo źle. Lepiehj nie czekaj dłużej z naprawą, pozdrawiam
Opublikowano

No i się wyjaśniło

Gość który ostatnio wymieniał mi gumy z zimowych na letnie nie dokręcił dokładnie jednego koła :evil:

co sprawiło że po przejechaniu niespełna 70km śruby w kole mogłem dokręcać palcami

Jeszcze z nim nie "rozmawiałem" ale już nie mogę się doczekać bo na domiar złego jechałem z żoną do porodu kiedy to się stało....

Jeszcze raz dzięki wszystkim za kontakt :cool2: