Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam kolegow dzisiaj zakupilem ringi do mojej buni e46 2000 rok przed liftem.......jutro zamierzam montowac.........i takie pytania........

1.ktoredy puscic mam kable??

2.jak i gdzie zamontowac przetwornice.......jak podlaczyc kable??

i ogolnie jakies porady ..... z gory dzieki

Opublikowano
witam kolegow dzisiaj zakupilem ringi do mojej buni e46 2000 rok przed liftem.......jutro zamierzam montowac.........i takie pytania........

1.ktoredy puscic mam kable??

2.jak i gdzie zamontowac przetwornice.......jak podlaczyc kable??

i ogolnie jakies porady ..... z gory dzieki

ad.1 ja puscilem przez otwor po zarowce postojowej (udalo mi sie bez przecinania kabelkow :norty: )

ad.2 wg mnie najlepszym miejscem montazu przetwornic jest belka nad reflektorami (przetwornice montujesz do tej belki od spodu, szybkozlaczki aka. tasmy zaciskowe i ogien :twisted: )

powazanko :cool2:

Opublikowano
to zarowke postojowa zostawiles razem z tym uchwytem na zarowke ?? tak..czy wogle go mam usunac i przeciaz kable........czy jakos inaczej sie tam wlaczyc
Opublikowano
to zarowke postojowa zostawiles razem z tym uchwytem na zarowke ?? tak..czy wogle go mam usunac i przeciaz kable........czy jakos inaczej sie tam wlaczyc

zarowke z gniazdem usuwasz calkowicie.

kable od pozycyjnych podlaczasz do przetwornic.

kable od ringow puszczasz przez powstaly otwór od "pozycji" - mi nie chciala przejsc ta wtyczka co masz na koncu kabelka od ringow (ale jakos sie udalo) - znajomy nie mial na tyle spokoju i przecial kabel od ringu (azeby mogl puscic go przez otwor-pozniej owinal druty tasma izolacyjna :duh:)

mam nadzieje ze nakreslilem rozwiazanie :cool2:

Opublikowano

aha rozumiem.........czyli jak to podlacze to przy wlaczonych swiatlach beda swiecic 4 ringi..........i na postojowych tez............

1. czy istnieje mozliwosc zostawienia swiatel pozycyjnych i puszczenia kabli od ringow jakos inaczej.............??

2.czy dobra rzecza jest wmontowanie jakiegos przelacznika od ringow...chodzi mi o wlaczenie/wylaczenie.........zeby ring nie swiecil caly czas

chodzi mi glownie o wytrwalosc tych ringow..........czy w polsce przy wlaczonych swiatlach non stop te ringi nie zaczna sie palic.

posiadam ringi CCFL.................z gory dzieki

Opublikowano
aha rozumiem.........czyli jak to podlacze to przy wlaczonych swiatlach beda swiecic 4 ringi..........i na postojowych tez............

dokladnie

1. czy istnieje mozliwosc zostawienia swiatel pozycyjnych i puszczenia kabli od ringow jakos inaczej.............??

2.czy dobra rzecza jest wmontowanie jakiegos przelacznika od ringow...chodzi mi o wlaczenie/wylaczenie.........zeby ring nie swiecil caly czas

chodzi mi glownie o wytrwalosc tych ringow..........czy w polsce przy wlaczonych swiatlach non stop te ringi nie zaczna sie palic.

posiadam ringi CCFL.................z gory dzieki

kolego:

ad.1 istnieje mozliwosc zostawienia tych zarowek, ale pytanie brzmi: PO CO :?: mozesz puscic kable pomiedzy lustrem a obudowa lampy (nie praktykowalem, nie wiem jak to sie sprawdza w realu)

ad.2 ponawiam pytanie: PO CO :?: po to wlasnie kupiles ringi zeby zapomniec o tradycyjnych zarowach.

polecam lekturke http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=70146

naprawde kopalnia wiedzy w/s ringow

co do awaryjnosci - niektorzy koledzy w w/w linku pisali ze spokojnie jezdza juz ponad rok i nic sie nie dzieje - mysle ze koszt ccfl-ek nie jest duzy i nawet jak cos ...

pozdro

Opublikowano

czyli mowisz zeby sie nie bawic..........tylko usunac ta zarowke postojowa.......przeciac kable i wlaczyc sie tam ringami.........a co z otworem......nie bedzie tamtedy jakis syf wlatywal do srodka lampy??

1.i jeszcze jedno pytanko .....czy jak bede mial caly czas wlaczone swiatla dzienne to zarowka.....nie przypali jakos ringa......bo wiadomo jakas tam temp sie robi??

Opublikowano
czyli mowisz zeby sie nie bawic..........tylko usunac ta zarowke postojowa.......przeciac kable i wlaczyc sie tam ringami.........a co z otworem......nie bedzie tamtedy jakis syf wlatywal do srodka lampy??

1.i jeszcze jedno pytanko .....czy jak bede mial caly czas wlaczone swiatla dzienne to zarowka.....nie przypali jakos ringa......bo wiadomo jakas tam temp sie robi??

mozesz tez zostawic zarowki,zeby sie swiecily w komorze silnika.w razie awarii ringa masz jak znalazl.

co do przypalenia ringow to raczej nikt nigdy nie sygnalizowal takiego problemu,wiec sie nie martw :mrgreen:

Opublikowano
zostawic zarowke........to jak sie mam wlaczyc kablami tam ??

niestety elektrykiem nie jestem,wiec Ci nie podpowiem,ale u mnie zaroweczki sie swieca razem z ringami. :mrgreen:

Opublikowano

gibas2 zakladaj ringa i ciesz sie swiatlem :lol:

tak jak sylwo napisal - nic sie nie stanie, chociaz obstaje przy tym zeby wywalic zarowke postojowa zupelnie :roll2:

zaden paproch nie powinien ci wpasc do srodka :lol:, ale jak chcesz to mozesz przeciez czym zaslepic otworek :twisted:

niestety elektrykiem nie jestem,wiec Ci nie podpowiem,ale u mnie zaroweczki sie swieca razem z ringami. :mrgreen:

ja tez wole nie tykac pradu :lol:, ale wg mnie skoro masz podlaczone zarowki i ringi to wydaje mi sie ze natezenie pradu jest mniejsze i ccfl-ki swieca slabiej (moze sie myle to mnie poprawcie)

pozdro

Opublikowano
jeszcze jedno........z przetwornicy wychoadza czarny i czerwony kable....................a w zarowce postojowej jest brazowy i czarny z brazowym paskiem..........ktory to plus a minus??
Opublikowano
jeszcze jedno........z przetwornicy wychoadza czarny i czerwony kable....................a w zarowce postojowej jest brazowy i czarny z brazowym paskiem..........ktory to plus a minus??

czarny do czarnego z brazowym paskiem, czerwony do brazowego :dance:

dla pewnosci mozesz sprawdzic woltomierzem, gdzie masz + a gdzie - (podlacasz kabel woltomierza plusowy do brazowego, a minusowy do czarnego z brazowym paskiem. jak wyskoczy 12V to masz pewnosc ze brazowy to +)

to tyle :cool2:

Opublikowano

czarny do czarnego z brazowym paskiem, czerwony do brazowego :dance:

na odwrot.........niestety ale dzieki..............czarny z brazowym ........czerwony z czarnym z brazowym paskiem........

Opublikowano

na odwrot.........niestety ale dzieki..............czarny z brazowym ........czerwony z czarnym z brazowym paskiem........

i kto by pomyslal :duh: to sie nazywa znormalizowanie kolorow

wazne ze sie udalo

powazanko :cool2:

Opublikowano

no zrobione........latwo poszlo.......najgorzej jest przeciagnac te koncowki od ringow przez ten otwor.........ale jakos poszlo.........3 h mi to zajelo.

pare fotek jak wyszlo...........

1. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b58928c8cf250bfe.html

2. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/598524f184125e31.html

3. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d59e3b42dc79aa0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d59e3b42dc79aa0.html

Opublikowano
:shock: 3 godziny ? mi to zajeło 30 minut z myciem kloszy ............. :jawdrop: