Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie potrzebuję pomocy. Kilka dni temu samochód zaczoł słabnąć. Objawia się to głównie po nagrzaniu auta. Są problemy żeby wkręcił się powyżej 3000 obrotów ale tylko podczas jazdy. Na postoju wkręca się do czerwonego pola. Byłem na kompie, brak błędów. Reakcja na gaz podczas jazdy jest naprawdę słaba. Muszę naprawdę mocno wciskać gaz żeby samochód jako tako dynamicznie jechał. Mechanik u którego byłem twierdzi że wszystko jest ok ale raczej nie bo gdy ręcznie wrzucę sobie III bieg przy 60km/h i 2500 obrotch i wcisnę gaz do dechy to praktycznie nic się nie dzieje. Samochód powoli przyspiesza ale naprawdę bardzo mułowato a obroty dochodzą tylko do 3000 jaby dalej nie mógł się przebić. W trasie gdy jadę ok 100km/h i dam kick down wskazówka dochodzi do czerwonego pola jednaksamochód nie zbiera się tak jak powinien. Przy wciśnięciu gazu w podłogę samochód jakby się zamulał i gdy odpuszczę trochę gazu ma większą moc.

Dodam jeszcze że obroty nie falują, silnik chodzi równo chociaż nieraz mam wrażenie że trochę nim jakby telepało. Spalanie w normie.

Gdzie szukać przyczyny tego zachowania. Przepływka? Przepustnica? Jednak czy uszkodzenie tych elementów nie powinno skutkować błędem?

Będę wdzięczny za pomoc. :modlitwa:

Opublikowano
Kolego a jak sprawdzić katalizator. U mnie są dwa. Nie słychać żeby dzwonił więc czy może być zapchany?? Jest jakaś metoda na sprawdzenie tego??