Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie dot.przedniego napędu a dokładnie "reduktora".Nie wiem czy dobrze nazwałem tę część (wychodzi ze skrzyni i dochodzi do przedniego napędu).Jak się okazuje głuche stuki nie są związane z tylną belką,gumami,wałem itd. jak w większości problemów E 46 poruszanych na forum.Ten "reduktor" ma dość duży luz stąd te odgłosy.Czy to można wymienić?Czy trzeba szukać drugiej skrzyni(co raczej wiąże się z tym,że używka może być w podobnym stanie a nie są to tanie części)?Czy można temu jakoś zaradzić?Z góry dziękuję za rady.

Pozdrawiam

p.s autko tak jak w opisie 2.5 xi

• 1 rok później...
Opublikowano

Podbijam wątek ponieważ dzisiaj zdiagnozowali podobny problem w moim bmw. Podobno wykonuje sie regeneracje tego reduktora, a koszt to ok 2000zł, czy ktoś miał z tym do czynienia??

Pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

W xi i xd jest tyle elementów w napędzie , że stukać może wszystko.

Dopóki skrzynka rozdzielcza przenosi napęd i nie wylewa sie z niej olej...olac temat i nauczyć się z tym jeździć.

Tę skrzynie produkują amerykanie wieć może na tamtym rynku można znaleźć jakieś części zamienne.

Opublikowano
Hmm a jak rozpoznac czy jest luz? Ruszajac przednim walem czuc jakby luz byl na reduktorze, ale przy szybkich krotkich ruchach przednim walem stuki dochodza z przegubow. Zaden olej nie leci z reduktora.
Opublikowano
Hmm a jak rozpoznac czy jest luz? Ruszajac przednim walem czuc jakby luz byl na reduktorze, ale przy szybkich krotkich ruchach przednim walem stuki dochodza z przegubow. Zaden olej nie leci z reduktora.

Skoro luz jest w przegubach to od nich zacznij. Te dźwięki potrafią się rozchodzić po calym podwoziu.

Opublikowano

Moze zle sie wyrazilem. Stuki sa na zewnetrznych przegubach. Ogolnie nie wiem czy jest to luz, bo jak sie kreci przednim walem to od razu jest ruch na kolach tylko dodatkowo jest stuk. Przy zmianie biegow stuki dochodza z tylu samochodu tak jakby spod tylnego siedzenia. Nawet jak ktos z tylu siedzi to czuje jakby to bylo pod nim.

Edit: Nie jestem autorem tego postu wiec nie moge zmienic tematu. Mam zalozyc nowy? Ogolnie watek jest ten sam (gluche stuki przy zmianie biegow).