Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie mam chyba mały problem a wiec chodzi o przednie hamulce wczoraj wymienłem klocki i tarcze problem tkwi w tym ze wydaje mi sie ze są teraz bardzo słabe musze mocno wciskać pedał hamulca a przy małej predkośc nawet nie blokuja kół, podczas wymiany nie wcisnął sie lewy cylinderek do końca i przez to nie mogłem założyc klocków mam jeden stary złozony jeszcze w miare dobry stanie a nowy mi sie nie zmieścił. powiedzcie czy to moze byc przyczyna słabych hamulcy ? przeciez tam sa ogromne tarcze i powinny zatrzymac auto w moment. Czy trzeba zawsze odpowietrzac jezeli odpowietrzniki nie były ruszane. z góry dzieki za wszelką pomoc. pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego po wymianie klocków to normalne że będziesz miał słabsze hamulce. Nawet w instrukcji do klocków jest napisane, że tak będzie przez ok 200 km ( instrukcja do klocków ATE ).
Krzysztof
Opublikowano
Kolego po wymianie klocków to normalne że będziesz miał słabsze hamulce. Nawet w instrukcji do klocków jest napisane, że tak będzie przez ok 200 km ( instrukcja do klocków ATE ).

Jednak proponował bym sprawdzić, bo to nie jest normalny objaw ja ostatnio wymieniałem (nie pierwszy raz) dwa naciśnięcia pedału hamulca po odpaleniu autka i pozniej jest żyleta, jeżeli tobie tłoczek nie chodzi to proponuje kupić zestaw naprawczy i zrobić z tym porządek bo hamulec wkońcu się zapiecze i możesz przegrzać tarcze i klocki i pozamiatane.

Opublikowano
kolego po pierwsze jeśli wymieniasz klocki to wszystkie 4 sztuki a nie tylko dwa bo drugie dwa były dobre... tak to sie nigdy z hamulcami nie dogadasz. Tarcze muszą byś odtłuszczone i radze zrobić reperaturki hamulca :/ powodzenia
Opublikowano
a wiec tak klocki wymieniłem prawa strona cała została wymieniona a lewa jeden wewnętrzny klocek bo mi sie nie zmieścił, cylinderek ten lewy dział fakt ze nie dokładnie bo sie chowa ale nie do konca dlatego nie mogłem klocka zmieścić. tarcz nie odtłuszczałem czym najlepiej benzynką? dziś byłem sie przejechac bez poprawy musze ze smutkiem przyznac ze hamuje słabo.trezba sie wziąc za cylinderek ten zestaw naprawczy to do hamulca czy do samego cylinderka ? wielie dzieki za pomoc pozdrawiam forumowiczów
Opublikowano

Wita mobile. Tez mam pytanie i wydaje mi sie ze to apropo hamulców. Wczoraj po przyjechaniu okolo 25km zaczelo mi sie dymic z prawego nadkola az poczulem smrod w srodku. Zatrzymalem bunie podnioslem maske ale tam bylo ok tylko z za kola sie strasznie dymiło.

Czy toma zwiazek z hamulcem czy moze jeszcze cos innego jak tak to co to takiego i jak sobie z tym poradzic ? Dzieki pozdro i czekam na madre sugestie...

Opublikowano
Tarcze załozyłem bosha a klocki ferrodo premium, zobacez jeszcze panowie jak sie zachowaja po dłuzszej trasie w środe rusze moze potrzebuja czasu i troche pracy zobaczymy.pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koledzy mają rację, powinieneś odtłuścić wszystko benzyną ekstrakcyjną,

W innm przypadku możemy gdybać 100 stron

Pozdrawiam
Opublikowano
Powiem wam chłopaki ze byłem sie przejechac troche ja przegoniłem troche było hammowania i powiem ze jest lepiej takze moze racja z tym ze po czasie bedzie dobrze. tak jak pisałem wczesniej zobacze jak bedzie po dłuższej trasie.pozdrawiam.