Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam forumowiczów :)

ostatnio udało mi sie naprawic mechanizm elektryczny ktory otwiera klape bagaznika

no wiec demontujemy czarna kostke odpowiedzialna za otwieranie, to chyba kazdy bedzie wiedzial jak ja zdemontowac wiec nie opisujee

puszka jest zgrzana na cieplo i w kazdej uszkodzonej lamie sie plastikowy tryb razem z prowadnica na ktorej jest gwint,

- naadcinamy puszke z kazdej strony tak aby przepiłowac plastik

- wyjmujemy tryb uwaznie patrzac jak to wszystko jest poskladane

- u mnie bylo polamane przy samym kole zembatym

- wkrecamy w imadlo tryb i wywiercamy w osce otwor malym wiertelkiem ja urzylem 3

- nastepnie wywiercamy otwor w drugiej czesci czyli w urwanej osce

- laczymy dwa elementy czyli zembatke i oske, laczymy je za pomoca precika takiej samej grubosci jak wiertelko... ja dopasowalem na oko urzylem kawalka nita, smaryjemy nit klejem szybko schnacym i skladamy wszystko razem dokladnie dopasowujac oske do trybu tak zeby zachowac kat prosty

- i prawie gotowe

ale jest jeszcze sprezynka ktora tzreba naciagac i przez co rozbieralem to ustrojstwo dwa razy a wiec za pierwszym razem nie naciagnalem sprezynki a za drugim razem okazalo sie ze przeskakuje bo nie ma punktu zaczepiena z zewnatrz nie przy osce tylko z zewnatrz spirali sprezynki. jest tam na tym zółtym plasticzku przeciecie i na gorze powinna byc zawinieta sprezynka jak jest to ok jak nie ma to trzeba w zwoju odnalezc koniec i ja naciagnac i zaczepic.... szkoda ze nie zrobilem fotek ale moze dojdziecie

- nastepnie skladamy wszystko razem z naciagnieta sprezynka !!!

trzeba duzo smaru :)

ja uzylem wd40 zeby wszystko chodzilo ok:)

skladamy uradzonko i sklejamy np klejem na goraca, ja takiego uzylem.

- montujemy na miejsce i powinno byc ok u mnie chodzi

P.S nie udalo mi sie skrecic oski pod katem 90 stopni wiec wycialem troche plastiku tam gdzie jest koniec oski tak aby sie nie zacinało...... na chlopski rozum rozlozycie i zlozycie to urzadzonko tylko trzeba troszke pomyslec..............co prawda nie dzilajaca klapa nie uposledza samochodu no ale jak jest to mozna to naprawic, pozatym jest to drogie i ciezko to dostac....

troche chaotycznie napisane ale bez fotek ciezko komus wytlumaczyc o co chodzi, wiec jak bedziecie mieli pytania to piszcie na PW

pozdrawiam

-