Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zamierzam wymienić pompę od ABS/ASC w 318d E46 2003.

Pompa uległa (prawdopodobnie) uszkodzeniu podczas małego wypadku. Żaden komputer nie chce się z nią połączyć, kontroli ABS/ASC świecą ciągle, dodatkowo nie działa prędkościomierz ani ekonomizer.

Mam pytanie, czy ktoś z was wymieniał w/w element, czy jest to czynność bardzo skomplikowana, na co zwrócić uwagę przy wymianie, jak odpowietrzyć układ.

Pompę firmy Ate udało się nabyć po dobrych pieniądzach i ma taki sam numer seryjny (katalogowy). Czy trzeba będzie coś kodować po wymianie, czy system rozpozna ją bez problemu.

Prosiłbym o informacje

Edytowane przez pawelk
http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano

Witam

Wiedzę że na forum nie ma specjalistów od pomp ABS, ale trudno jakoś się udało, chociaż zajęło to pół dnia.

Najgorzej było z dostępem do samej pompy, trzeba było sporo elementów zdemontować. Osłony, część podszybia i samą pompę hamulcową.

Odpowietrzanie z systemem ABS rozpoczyna się od koła, które jest najbliżej pompy, aż po to najdalsze. Tak na przyszłość, może się komuś przyda.

Po uruchomieniu lampka od ABS-u zgasła, prędkościomierz i ekonomizer zaczął działać, jednak w dalszym ciągu świeci się lampka od systemu DSC i od hamulca ręcznego tylko na pomarańczowo.

Żeby połączyć się z systemem ABS chciałem użyć nowo nabyty interfejs do INPA, jednak po raz 3 mnie zawiódł i nic z tego nie wyszło, jutro go odsyłam na reklamacje. Dobrze, że jeszcze był stary podczciwy KKL i Carsoft wskazał błąd - czujnika skętu (Steering Wheel Sensor).

A jak wiadomo jest to jeden z elementów systemu DSC.

Pytanie do forumiczów, czy ktoś miał podobny problem z czujnikiem skrętu? Bo jak wiadomo nie jest to tania sprawa.

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.