Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

chciałbym poprosić was o pomoc.

W związku z tym, że chciałbym kupić nieco większe auto zacząłem ostatnio przeglądać ogłoszenia z E36. Forum BMW to chyba najlepsze miejsce żeby zapytać was o kilka rzeczy

Oczekiwania:

* seryjny sedan w przyzwoitym stanie, rocznik nie jest najważniejszy (kwota jaką dysponuję to 7-8 tys. pln więc patrząc po ogłoszeniach pewnie roczniki 91-94)

* auto zarejestrowane w Polsce

* nie mam specjalnych wymagań jeśli chodzi o wyposażenie

Pytanie:

* jaka szansa na kupienie czegoś takiego żeby nie nadziać się na "auto-skarbonkę"

* czy ktoś z was nie zamierza w najbliższym czasie sprzedać swojego auta (z doświadczenia wiem, że lepiej kupić od miłośnika marki niż od handlarza) albo dysponuje namiarem na jakąś ciekawą ofertę

Z góry dziękuję za wszystkie informację, wiem, że pytanie może się wydawać z gatunku "lamerskich" ale nie mam żadnych doświadczeń z BMW i zastanawiam się czy z taką kwotą jest czego szukać czy raczej powinienem wybić sobie ten pomysł z głowy

pozdrawiam

Opublikowano

Czesc,

spokojnie uda Ci sie kupic w okolicach 8 tys e36 316i w przyzwoitym stanie.

Warto zwrocic uwage na to, zeby byl to nowszy silnik M43 (od 1993 roku, z lancuszkiem rozrzadu) - pasek rozrzadu w silnikach M40 nie byl zbyt udanym rozwiazaniem.

Ja szukalbym samochodu sprowadzonego kilka lat temu do Polski, oryginalnego, bez zadnego 'tuningu' i przede wszystkim jak najbardziej bezwypadkowego (mozesz to sprawdzac nawet najprostszym czujnikiem magnesowym).

Co do ogloszen - popatrz w dzial Gielda/Samochody.

Generalnie, poszukaj na forum serii 3, dosc duzo juz bylo podobnych do Twojego tematow.

Pozdrawiam,

P.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Oczekiwania:

* seryjny sedan w przyzwoitym stanie, rocznik nie jest najważniejszy (kwota jaką dysponuję to 7-8 tys. pln więc patrząc po ogłoszeniach pewnie roczniki 91-94)

Pewnie raczej 91-92 - może 93. Na więcej bym nie liczył.

To jest cała kwota, czy masz jeszcze coś "skitrane" na czarną godzinę??

Pamiętaj, że w nowym samochodzie musisz dokonać przerejestrowania, ubezpieczenia OC, wymiany oleju i filtrów ( reszta wyjdzie z czasem ).

Przerejestrowanie z nowymi tablicami 245zł, ubezpieczenie z max zniżkami około 400zł/rok, olej + filtry ( dla 1,6/1,8 - 4L oleju ) około 150zł czyli już około 800zł więcej.

* nie mam specjalnych wymagań jeśli chodzi o wyposażenie

Za tą kwotę auto bogato wyposażone nie będzie. ABS, wspomaganie, może szyberdach i elektryczne szyby z prazodu - na więcej nie licz.

Pytanie:

* jaka szansa na kupienie czegoś takiego żeby nie nadziać się na "auto-skarbonkę"

Duża szansa - ja sprzedawałem swoje E36 318i (m40) 1992' w zeszłym roku za 7k zł. Auto miało na blacie 240k km było bezwypadkowe i oprócz akumulatora nie wymagało większego wkładu finansowego ( kilka miejsc korozji, wymiany oleju etc..)

Ogólnie taka moja rada - patrz bardziej na stan karoserii niż na stan silnika. Naprawy blacharsko-lakiernicze są dość drogie - natomiast kompletny silnik ze skrzynką kupisz za 600-800zł.

Pzdr,