Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam pytanie czy ktoś montował filtr stożkowy do V8? Nie chodzi o osiągi bo wiadomo że to bez sensu. Chodzi raczej o dodanie lekkiego efektu dzwiękowego. Proszę o opinie.
Opublikowano
Hmmm a myślałem ze z montażem nie powinno być kłopotów ze względu na rodzaj przepłuwomierza, który siedzi przelotowo na rurze dolotu powietrza. Z wydechami to raczej odpada bo nie chce aż tak przerabiać. Nie chodzi mi o buczenie tylko bardziej o szumiącą pracę podczas przyspieszania. Wydech to raczej głęboko basowy a to mi nie odpowiada. Kumpel kiedyś w 540 zwęził lekko końcówki wydechów, co spowodowało ostry świst spalin przy gwałtownym przyspieszaniu. Efekt do tego stopnia głośny że bacie uciekały z chodników myśląc, że to samolot startuje. Z tego co ja o tym myślę to jest to na własną prośbę zminiejeszenie sprawności silnika poprzez spowolnienie wylotu spalin, a co za tym idzie np obciążenia dla katalizatorów. Ehh w takim razie pewnie ssobie odpuszcze V8 i tak pięknie brzmi :norty:
Opublikowano
Hmmm a myślałem ze z montażem nie powinno być kłopotów ze względu na rodzaj przepłuwomierza, który siedzi przelotowo na rurze dolotu powietrza. Z wydechami to raczej odpada bo nie chce aż tak przerabiać. Nie chodzi mi o buczenie tylko bardziej o szumiącą pracę podczas przyspieszania. Wydech to raczej głęboko basowy a to mi nie odpowiada. Kumpel kiedyś w 540 zwęził lekko końcówki wydechów, co spowodowało ostry świst spalin przy gwałtownym przyspieszaniu. Efekt do tego stopnia głośny że bacie uciekały z chodników myśląc, że to samolot startuje. Z tego co ja o tym myślę to jest to na własną prośbę zminiejeszenie sprawności silnika poprzez spowolnienie wylotu spalin, a co za tym idzie np obciążenia dla katalizatorów. Ehh w takim razie pewnie ssobie odpuszcze V8 i tak pięknie brzmi :norty:

Nie ma nic lepszego niż dobry wydech, bo stożek to raczej bez odpowiedniego dolotu spowoduje spadek mocy...

Tu masz wydech kolegi z innego forum, a pomyśleć że mógł być mój :(

:clap: :clap: :clap: :clap:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Co do wkładki sportowej KN to w moim przypadku bardzo pomogła, swego czasu wywaliłem katalizator bo się rozleciał i zapchał wylot, zostawiłem pustą puszkę, no i spalanie skoczyło mi o jakieś 1,5 - 2litra.

Zamontowałem sportowa wkładkę powietrza i pomogło spalanie wróciło do normy samochód jak by zaczął lepiej oddychać.

Blog MAXbmw.pl ciekawe artykuły o motoryzacji i nie tylko.

Forum internetowe z fajnym klimatem, ale to musisz sprawdzić.