Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam dziwny problem z zegarami w e60, po otwarciu drzwi z pilota włącza sie coś w silniku (cos buczy pod maską - tak samo buczy jak silnik nie pracuje a zostaną otwarte któreś drzwi) i wskazówka obrotomierza spada na chwile poniżej 0 i za chwile sie podnosi. Zdarzyło sie że wskazówka się nie podniosła - zegary zaczeły dziwnie cykać i po uruchomieniu silnika nie działały zadne wskazówki świeciły sie tylko dwa wyswietlacze: z kilometrami i temperaturą, po ponownym uruchomieniu wzystko było ok, czy ktos wie o co chodzi? :( i jeszcze jedno pytanie czy polecacie serwis w Wawie Auto-Buków?

pozdraw

lenox

Opublikowano
witam,

po otwarciu drzwi z pilota ... Zdarzyło sie że wskazówka się nie podniosła - zegary zaczeły dziwnie cykać i po uruchomieniu silnika nie działały zadne wskazówki

u mnie czasem wystepuje taki objaw po odpaleniu cyka przez jakis czas i dopiero wszystkie wskazówki zaczynają normalnie pracować( poziom paliwa, obroty itd)

też nie wiem co to jest :(

BMW - Radość z jazdy

http://i46.tinypic.com/161kd53.jpg

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam koledzy.

Chciał bym się podpiąć pod temat.

Mam ten sam kłopot. Po odpaleniu silnika wszystkie wskazówki startują dopiero po 20 -40 sek a reszta działa ok.

Jak auto zgaszę i po 2-3 min odpalę jest ok jak dłużej postoi to temat się powtarza.

Diagnozowałem Kts500 i błędów z tym związanych raczej nie ma.

Rozwiązał już ktoś ten problem ?

Opublikowano
Tylko gdybam, bo nie mam pojęcia, co to może być, ale kiedyś w Audi A3 miałem tak, że wskazówki szalały. Raz działało wszystko a czasami tak jak by zasilanie odcinało się na chwilę (przeważnie przy niskich temperaturach). Wszystko spadało do zera a po chwili znowu działało normalnie. Okazało się, że procesor w liczniku był do wymiany, ASO chciało wymieniać cały licznik, ale znalazłem gościa, który wymieniał te procki. Sprawa była o tyle skomplikowana że w tym procku był też immobilajzer ale koleś ogarniał temat. Nie wiem jak jest w naszych E60, ale jeśli immo jest gdzieś indziej to może wymiana licznika by pomogła. Najlepiej by było podmienić u kogoś z tym samym silnikiem i sprawdzić. Jeśli to wina licznika to wymienić na allegro można kupić za rozsądne pieniądze.
Opublikowano

Witam,

Ja też dodam że dzisiaj przypadkiem zaobserwowałem że wskazówka od licznika po otwarciu drzwi opada i wraca do pozycji 0.

Nie ma przy tym żadnego buczenia , ale i to ciekawe auto potrafi sie samo zamknąć tylko na pracującym silniku.

Kiedys na myjni wyszedłem z auta a tu klops :mad2: klik i auto zamknięte. Silnik pracuje i chyba nie musze wyjaśniać ile mnie to nerwów kosztowało.

Auto było kilkakrotnie sprawdzane pod kompem i nic nie wykazało.

Ma ktoś jakieś wytłumaczenie?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie :)

W moim przypadku zepsuta była przekładnia od tarczy pod obrotomierzem lub coś co się znajduje w tych mechanizmach.

Wskazówki startowały dopiero po chwili bo silniczek mielił bez skutecznie itd.

Zakupiłem drugi licznik rozdzieliłem płytę od mechanizmów wskazówek i wstawiłem mechanizm z nowo zakupionego licznika.

Przy okazji uszkodziłem przekładnię od ekonomizera. Ale wymieniłem ją bez problemu. Pamiętać należy by przy ściąganiu wskazówek nie kręcić nimi.

Po drugie nie należy montować licznika tylko zanieść płytę z mechanizmem do auta i ją podłączyć by zobaczyć czy wszystkie wskazówki są na miejscu.

Dodam że dlatego tyle się bawiłem bo mój licznik nie miał rzeczy tych co miał nowy i wyskakiwał błędy po podłączeniu pod kompa.

Kolejną rzeczą był fakt iż w nowym liczniku jest inny win i pokazuje się kropka pomiędzy licznikiem przebiegu a licznikiem przebiegu dziennego.

Po tym manewrze wszystko gra i buczy.