Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Od pewnego czasu przy zmianie biegów dochodzą do mnie niepokojące dźwięki przy zmianie biegów(automat).Przypominaja dzwieki kończącej pracy krajzegi.Dźwięki te dochodz przy zmianie biegów z jedynki na dwójkę i z dwójki na trójkę.Nie wiem co se dzieje.Byłem u mechanika ale pomocy nie uzyskałem.Dodam ze biegi zmieniają sie bez problemów-tylko te dźwieki.Moż ktoś miał podobny przypadek i jest mi wstanie pomóc.Tak sobie myśle że to sprzęgło ale nic mi na to nie wskazuje.
Opublikowano
Hmmm odkąd mam swoją E38 też mam dziwny jedokrotny dzwięk przy zmianie biegu z 2 na 3. Dzwięk jest słyszalny tylko raz po odpaleniu auta i przy pierwszym rozpędzeniu czyli pierwsza zmiana po uruchomieniu silnika z biegu 2 na bieg 3. Jest to takie jakby jęknięcie. Nie wiem skąd ten dzwięk dobiega co to takiego. Było od początku i tak narazie jest. Jak sie dowiesz co to takiego u Ciebie to daj znać. U mnie występuje tylko jednorazowo tylko podczas pierwszego rozpędzenia po odpaleniu silnika. Nie ma różnicy w głośności i charakterystyce dzwięku czy też skrzynia jest ciepła czy zimna.
Opublikowano
Hmmm odkąd mam swoją E38 też mam dziwny jedokrotny dzwięk przy zmianie biegu z 2 na 3. Dzwięk jest słyszalny tylko raz po odpaleniu auta i przy pierwszym rozpędzeniu czyli pierwsza zmiana po uruchomieniu silnika z biegu 2 na bieg 3. Jest to takie jakby jęknięcie. Nie wiem skąd ten dzwięk dobiega co to takiego. Było od początku i tak narazie jest. Jak sie dowiesz co to takiego u Ciebie to daj znać. U mnie występuje tylko jednorazowo tylko podczas pierwszego rozpędzenia po odpaleniu silnika. Nie ma różnicy w głośności i charakterystyce dzwięku czy też skrzynia jest ciepła czy zimna.

natychmiast sprawdz poziom oleju w skrzyni biegów!!!i dolej a najlepiej od razu zmienic

jezeli to nie pomoze to szybko do warsztatu zajmujacego sie automatami bo zaniechania moga byc bardzo kosztowne

ale zacznij od poziomu oleju

Opublikowano
poziom oleju jak lala. Wymiana będzie w tym tygodniu a skrzynia nie daje żadnych nawet najmniejszych kłopotów z pracą. Zmienia biegi bardzo płynnie zero kłopotów, nie przeciąga biegów. Wydaje mi sie że to coś nie związanego ze skrzynia a przynajmniej dzwięk ten nie wydobywa się ze skrzyni. Moze sie mylę ale gdyby to było coś ze skrzynia to było by to za każdym razem przy wrzucaniu tego samego biegu a nie tylko po zgaszeniu silnika. Owszem jest to dziwne ale... sam nie wiem.
Opublikowano
Ja olej wymieniłem.Ale ten dźwięk był przed wymianą oleju jak i po wymianie i też charakter dźwięku nie zmienił się.Dodam tylko że u mnie pojawia się jak samochód jest zimny.Jak się czegoś więcej dowiem to napewno dam znać.
Opublikowano
Ja olej wymieniłem.Ale ten dźwięk był przed wymianą oleju jak i po wymianie i też charakter dźwięku nie zmienił się.Dodam tylko że u mnie pojawia się jak samochód jest zimny.Jak się czegoś więcej dowiem to napewno dam znać.

U Ciebie jest to też pojedyńcze coś jak "jęknięcie"? Dokładnie występuje tylko na zimnym ale za każdym razem podczas jak ASB wkłada bieg czy też tylko podczas pierwszej próby rozpędzania auta tak jak u mnie? W moi przypadku nasuwa sie jedno pytanie. Czy po wyłączeniu stacyjki w ASB są zawor które na nowo sie zamykają bądz otwierają, bo mój przypadek występuje tylko po zgaszeniu samochodu przy ponownym rozpędzeniu. Mało tego dysponuję INPĄ i często kombinuję w swoim aucie międzyinnymi przeprowadzam diagnostykę ASB i nigdy nie wystąpiły żadne błędy. Zawsze brak usterek. Pozostaje pewnie tylko jeżdzić i nie wyszukiwać sobie kłopotów. Jak coś padnie to wtedy trzeba będzie sie martwić. Póki co zmienie olej i na tym koniec. Dzwoniłem do dwóch osób zajmujących sie ASB. Jeden z nich polecany na tym forum. Obydwaj stwierdzili że skoro skrzynia działa jak należy to nic nie kombinować tylko wymienić olej , filtr i jeżdzić. Jak coś złego zauważe to poprostu wówczas szukać co i jak. I tak zrobie.