Skocz do zawartości

Tuleje tylnej belki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Będę wymieniał niedługo tuleje tylnej belki. Podjechałem niedawno na profilkatyczną diagnostykę zawieszenia i okazało się, że gumy, które łączą tylnia belke z nadwoziem kwalifikują się do wymiany.

Zakupiłem już 2 tulejki renowmowanej niemieckiej firmy w cenie 60pln/szt i zastanawiam się czy dam rade wymienic je samemu. Patrząc od podwozia nie wygląda to skomplikowanie, ETK też pokazuje, ze założenie powinno być raczej łatwe: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=33_0433&hg=33&fg=30 (część nr 2)

Czy do wymiany tych tulejek wystarczy standardowy kanał, czy auto trzeba wziąć jednak na podnośnik (koła w powietrzu)?

Wymieniał ktoś z Was te tulejki samodzielnie?

Nie chodzi o to, że oszczędzam na mechanikach :wink: , ale mam nature majsterkowicza i wszystko lubie robić sam. Wtedy mam 100% pewności, że robota została wykonana dobrze :cool2:

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
Wymieniałem tylną belkę (tzn. była wymieniana przez mechanika) i trzeba było wziąć auto na podnośnik, poza tym tam jest dość sporo rozbierania.
Opublikowano
  • Autor

:?:

Mi nie chodzi o całą belke, tylko, o gumy, które są na jej 2 końcach.

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
:?:

Mi nie chodzi o całą belke, tylko, o gumy, które są na jej 2 końcach.

Rozumiem, tylko zdaje mi się, że żeby je wymienić i tak musisz ją zdjąć.

Opublikowano
musisz opuścić całą tylną belkę, można zrobić to w całości, zrobisz to sam pod warunkiem że dysponujesz dobrym ściągaczem. Można też stare gumy wypchnąc wkładając miedzy belkę a nadwozie pierścień o podobnej średnicy i stawiając samohód na koła, wtedy guma powinna się wycisnąć. Poczytaj, tu masz dość szczegółowo wyjaśnioną tą sprawę http://www.bmwe34.net/e34main/maintenance/suspension/subframebushing.htm

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
  • Autor
Dzięki kiokio, jednak nie będę kombinował sam, tylko zawioze samochód do Grzesia na parę godzin :cool2: