Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po długich poszukiwaniach kupiłem 316. Samochodzik jest w stanie że tak powiem "tip-top". Niestety po przyjeździe do Polski okazało sie, że ktoś pastwił się nad szpilkami od kolektora wydechowego i nie dość że urwał dwie to jedną z urwanych zmaltretował wiertłami spawarką i bóg wie czym. Postanowiłem naprawić to sam i zamówiłem już wszystkie części, naprawiłem urwane szpilki i teraz tylko potrzebuję danych takich jak momenty dokręcania śrób głowicy i kolejność ich dokręcania. Prawdopodobnie powinno się takż e dokręcić z odpowiednim momentem koło łanćuszka rozrządu do wałka. Jeżeli ktoś ma takie dane to będę wdzięczny. Może macie jeszcze jakieś sugetie i dośwaidczenia związane z wyciąganiem głowicy w M43.

Wojtek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Jak wykręciłeś te urwane szpilki? Mnie też czeka wykręcanie urwanej śrubki z bloku ale nie moge się zebrać na odwagę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zawiozłem do warsztau gdzie mają dużo maszyn i fachowców, le za to zdarli ze mnie niesamowicie. Za wykręcenie trzech szpilek (w tym jednej zmasakrowanej wiertłami i bóg wie czym), szlifowanie powierzchni głównej powieżchni po stronie wydechu i kolektora wydechowego 350 zł.

Jak jesteś z mało polski to chętnie pomogę.

Wojtek

Opublikowano
Dobrze jest przyspawać nakrętkę do śruby. Kolektor trzeba podgrzać palnikiem acetylenowym. Szpilki są porządnie zapieczone więc na zimno sporadycznie udaje się je wykręcić. Też przez to przechodziłem.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
Ja miałem szczęście bo ukręciłem tylko jedną i to tak szczęśliwie :wink: , że przy samej nakrętce więc zostało jeszcze około cm ponad głowicą.