Skocz do zawartości

Pytanie o navi 16:9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy w jakiś prosty sposób można podłączyć do monitora 16;9 jakiś odtwarzacz dvd nie mając tunera TV
Opublikowano
  • Moderatorzy
Czy w jakiś prosty sposób można podłączyć do monitora 16;9 jakiś odtwarzacz dvd nie mając tunera TV

Jeśli masz tuner radiowy BM54 to są interfejsy pozwalające podłączać zewnętrzne urządzenia.Napisz do Sebast - BMW Klub Polska posiada chyba w sprzedaży.

Opublikowano

sa takie cuda, tutaj kolega z forum amac oferuje taki cos:

http://allegro.pl/item541587983_multimedia_ztv_free_adapter_bmw_mk3_4_e53_e39_e46.html

ZDALNA KONWERSJA USA/EUROPA KODOWANIE PROGRAMOWANIE CCC/CIC/NBT/ EVO ID 4 5 6/ MGU ID7 ID8 ID8.5 ZMIANA REGIONU,AKTUALIZACJA CARPLAY/ANDROIDAUTO, NAPRAWA NAWIGACJI CCC/CIC, kodowanie NCD 2.0, FSC/SFA PLIKI NAPRAWCZE, WALIDACJA ECU i inne

realizacje kliknij --> Facebook

POLSKIE MENU BMW E60 E61 E70 E71 X5 X6 E90 F01 F07 F10 F25 F30 G01 G05 G06 G11 G12 G20 G30 U11 U10...

PARTNER BMW AG

telefon/whatsApp +48 504384405

http://www.menupolskie.pl/polskie-menu/bmw.html

menupolskie2.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie,

wiecie moze, czy E39 2003r. z MK4 i ekranem navi 16:9 i zmieniarką 6CD powinien miec fabrycznie zainstalowaną wiązke do tunera tv? Tunera nie mam, ale chce dodac - juz go kupilem i zastanawiam sie, czy jeszcze jakies dodatkowe elementy są potrzebne..

Opublikowano
Panowie,

wiecie moze, czy E39 2003r. z MK4 i ekranem navi 16:9 i zmieniarką 6CD powinien miec fabrycznie zainstalowaną wiązke do tunera tv? Tunera nie mam, ale chce dodac - juz go kupilem i zastanawiam sie, czy jeszcze jakies dodatkowe elementy są potrzebne..

Myślę że powinna być wtyczka z istniejącej wiązki pod tuner TV a skoro go nie masz to najwyraźniej ktoś go sobie przywłaszczył chyba wcześniej bo taki tuner jak wiadomo trochę kosztuje :doh:

Opublikowano
Panowie,

Myślę że powinna być wtyczka z istniejącej wiązki pod tuner TV a skoro go nie masz to najwyraźniej ktoś go sobie przywłaszczył chyba wcześniej bo taki tuner jak wiadomo trochę kosztuje :doh:

tunera nie bylo nigdy, fabryka nie zamontowała :mrgreen:

a wiesz moze czy cos jest potrzebne oprocz wyswietlacza navi, czytnika mk4, zmieniarki, tunera i wiązki zeby tv dzialalo?

dzieki za odzew :)

Opublikowano

a wiesz moze czy cos jest potrzebne oprocz wyswietlacza navi, czytnika mk4, zmieniarki, tunera i wiązki zeby tv dzialalo?

W takim razie musisz sprawdzić czy w instalacji w twojej buni są kostki do podłączenia tunera TV :) Aby działało TV potrzebny ci tylko podpięty tuner TV bo całą resztę navi masz kompletną :mrgreen: I nie jestem pewna czy w przypadku gdy nie masz tunera TV warto jest wybulić kasę na tuner żeby było tylko TV w buni , lepszym i ciut droższym rozwiązaniem byłby odpowiedni interfejs (kolega dał wyżej link) do twojej buni :twisted2: Zakładam że oczywiście masz w autku tuner radiowy :twisted2: Taki tuner TV do dużej navi wyjdzie cię gdzieś najmniej 1200-1500zł na alledrogo i możesz jeszcze mieć problem z instalacją w przypadku braku kostek do podpięcia :twisted2: A możesz kupić interfejs ( 800 zł ) i od razu dvd do autka (koszt max 700zł) i teraz to co otrzymujesz : podepniesz sobie taki interfejs do którego dadzą ci wszystkie kabelki i nic nie musisz grzebać przy instalacji bo się podpina pod jedną kostkę w czytniku i jedną w tunerze radiowym :dance: Do interfejsu podpinasz dvd które będziesz mógł obsługiwać i sterować wszystkim z monitora navi (możesz jeszcze oprócz dvd pod to podpiąć inny tuner TV) , a więc reasumując oblicz sobie jaki i czego masz koszt i co otrzymujesz w zamian :twisted2: Ja sama chciałam kupić tuner tv ale zdecydowałam się na właśnie ten interfejs bo nie muszę nic przerabiać a i można oglądać to co się chce a nie tylko Tv a koszt jest dla mnie taki sam :twisted2: poza tym zawsze potem możesz sobie wyjąć z buni ten interfejs i dvd i zostawić do innej albo nawet można sprzedać :lol: A tuner tv jest niestety drogi a wiele to on niestety nie oferuje :twisted2: Mam nadzieje że pomogłam :lol:

Opublikowano

W takim razie musisz sprawdzić czy w instalacji w twojej buni są kostki do podłączenia tunera TV :) Aby działało TV potrzebny ci tylko podpięty tuner TV bo całą resztę navi masz kompletną :mrgreen: I nie jestem pewna czy w przypadku gdy nie masz tunera TV warto jest wybulić kasę na tuner żeby było tylko TV w buni , lepszym i ciut droższym rozwiązaniem byłby odpowiedni interfejs (kolega dał wyżej link) do twojej buni :twisted2:

dzieki, bardzo pomoglas :) tylko ze ja juz niestety kupilem tuner i raczej juz go doloze (nie chce mi sie bawic w sprzedawanie go teraz). Docelowo chce dolozyc pelny zestaw dvd z wyswietlaczami opuszczanymi z sufitu (oryginalny BMW, oferowany jako dodatek poprodukcyjny). A teraz widac ze bede musial wiązke wymienic na taką z koncowkami do tunera, bo w mojej obecnej najwyrazniej nie ma :(

Opublikowano

dzieki, bardzo pomoglas :) tylko ze ja juz niestety kupilem tuner i raczej juz go doloze (nie chce mi sie bawic w sprzedawanie go teraz). Docelowo chce dolozyc pelny zestaw dvd z wyswietlaczami opuszczanymi z sufitu (oryginalny BMW, oferowany jako dodatek poprodukcyjny). A teraz widac ze bede musial wiązke wymienic na taką z koncowkami do tunera, bo w mojej obecnej najwyrazniej nie ma :(

Jeśli masz już zakupiony tuner TV to tak jak pisze kruk musisz dokupić wiązkę rozszerzającą i anteny bo gdyby była konieczna wymiana całej wiązki to bunie trzeba by było w środku rozbierać :roll2: kruk203 dobrze radzi a Pan Sebastian mi też kiedyś pomógł właśnie z instalacją także mogę potwierdzić że jest specem jakich mało :cool2:

Opublikowano

Jeśli masz już zakupiony tuner TV to tak jak pisze kruk musisz dokupić wiązkę rozszerzającą i anteny bo gdyby była konieczna wymiana całej wiązki to bunie trzeba by było w środku rozbierać :roll2: kruk203 dobrze radzi a Pan Sebastian mi też kiedyś pomógł właśnie z instalacją także mogę potwierdzić że jest specem jakich mało :cool2:

Sebast od kilku miesiecy chyba nie pojawia sie juz na forum - od tak dawna nic nie napisal :) a wie ktos z Was, gdzie powinna byc zamontowana antena tv? dzieki za pomoc

Opublikowano
  • Moderatorzy

Sebast od kilku miesiecy chyba nie pojawia sie juz na forum - od tak dawna nic nie napisal :) a wie ktos z Was, gdzie powinna byc zamontowana antena tv? dzieki za pomoc

Sebast bywa często na Allegro:http://allegro.pl/item562145533_lcd_do_monitora_do_nawigacji_bmw_e39_e38_gwarancja.html

Opublikowano

A możesz kupić interfejs ( 800 zł ) i od razu dvd do autka (koszt max 700zł) i teraz to co otrzymujesz : podepniesz sobie taki interfejs do którego dadzą ci wszystkie kabelki i nic nie musisz grzebać przy instalacji bo się podpina pod jedną kostkę w czytniku i jedną w tunerze radiowym :dance: Do interfejsu podpinasz dvd które będziesz mógł obsługiwać i sterować wszystkim z monitora navi (możesz jeszcze oprócz dvd pod to podpiąć inny tuner TV) , a więc reasumując oblicz sobie jaki i czego masz koszt i co otrzymujesz w zamian :twisted2:

Angelino...

Powiedz mi - skoro masz ten interfejs... jaką DVD podłączyłaś do interfejsu, ze komunikuje się on z interfejsem i że z przycisków nawigacji możesz nim sterować ??? jaki model - czy takie DVD kieszonkowe po podłaczeniu daje się sterować przyciskami nawigacji ??? Jaki jest standard sterowania ?? myślałem, ze ten interfejs ma tylko z 2 wejścia AV i już... :o

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Angelino...

Powiedz mi - skoro masz ten interfejs... jaką DVD podłączyłaś do interfejsu, ze komunikuje się on z interfejsem i że z przycisków nawigacji możesz nim sterować ??? jaki model - czy takie DVD kieszonkowe po podłaczeniu daje się sterować przyciskami nawigacji ??? Jaki jest standard sterowania ?? myślałem, ze ten interfejs ma tylko z 2 wejścia AV i już... :o

Już tłumaczę :) Interfejs podłączamy jedną kostką do tunera radiowego , a drugą do czytnika nawigacji :D Potem do interfejsu możemy podłączyć dvd , tuner tv czy też kamerę cofania itd :lol: Oczywiście nie z każdym dvd to działa , sam interfejs ma jeszcze kabelek do sterowania a co za tym idzie można obsługiwać z monitora a ja dvd kupiłam takie ponieważ podłączałam wiele odtwarzaczy dvd co prawda tańszych (ach ta zachłanność :twisted2: ) to dopiero ten obsługiwał wszystko z monitora :

http://www.allegro.pl/item542658102_samochodowy_odtwarzacz_dvd_z_usb_model_dvp900hd.html

Ta firma piszę też o takim sterowaniu w w/w akucji i oni chyba też sprzedają te interfejsy , można by napisać też do nich czy nie mają czegoś podobnego aby również działało z navi :twisted2: Może są jakieś inne odtwarzacze kompatybilne ze sterowaniem :mrgreen: Mi podłączał to znajomy który specjalizuje się w car audio i odrazu wiedział co do tego będzie trzeba i powiedział że z dostępnych ten jest najtańszy i najlepszy w cenie ale trochę minęło od montowania więc może już coś wyszło co będzie śmigało ze sterowaniem :twisted2:

Opublikowano
A tu masz jeszcze montaż zestawu nawigacjo do E39.Są tam też anteny.

http://www.kb97.co.uk/satnav/pdf/e39guide.pdf

dzieki za linka, fajna instrukcja, ale wystepuje tam antena GPS, a nie antena TV (watpie zeby to bylo jedno i to samo). Slyszalem, że antena TV powinna byc w touringu w tylnym słupku - czy to prawda?

Opublikowano

dzieki za linka, fajna instrukcja, ale wystepuje tam antena GPS, a nie antena TV (watpie zeby to bylo jedno i to samo). Slyszalem, że antena TV powinna byc w touringu w tylnym słupku - czy to prawda?

Z tego co wiem to właśnie wzmacniacze od TV powinny być właśnie w tylnych słupkach (przynajmniej w E39 tak jest :twisted2: ) :D

Opublikowano

Z tego co wiem to właśnie wzmacniacze od TV powinny być właśnie w tylnych słupkach (przynajmniej w E39 tak jest :twisted2: ) :D

czy przez wzmacniacz rozumiesz antenę? Bo antena jest jedna :)

Opublikowano

czy przez wzmacniacz rozumiesz antenę? Bo antena jest jedna :)

Myślałam że to ci chodzi :doh: Ale gdzie dokładnie znajdować powinna się sama antena to niestety ci nie powiem :roll:

Opublikowano

a powiedzcie mi jeszcze prosze, czy wiązka do tunera analogowego jest inna niz do analogowo-cyfrowego?

i to samo pytanie odnośnie anteny

dzieki, pozdr