Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym sobie zakupić CB radio bo czasem w trasie warto z kimś pogadać, spytać o drogę lub dowiedzieć się o miśkach. Problem w tym że mam już na stałe zamontowane dwie anteny. Jedna od radia, druga w dachu od zestawu głośnomówiącego do Nokii. Ja obecnie używam innego telefonu i zestawu nie wykorzystuję i zastanawiam się czy można by tą antenę od zestawu wykorzystać do CB??MA ktoś doświadczenia w tej materii?

Dzięki z gory za pomoc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dokładnie. Dziurę w dachu już masz, więc wystarczy zmienić antenę w niej zamocowaną.

Sprawdź tylko, czy będzie Ci się otwierać klapa bagażnika, jeśli masz kombi i Triflex będzie zamontowany blisko tylnej krawedzi dachu...

Opublikowano
Jak już to założysz kolego to daj znać czy chłopaki z tirów bardzo cie wyzywaj bo przesłuchy i echo to powinno być ze ojojojojoj.Do CB radia musi być odpowiednio zestrojona antena abyś nie zakłócał pracy innym użytkownikom i aby wykorzystać zakres swojego radyjka ma max,niektórzy sobie pokupią radyjka i potem właśnie słychać trzeszczenia,posłuchy itp na eterze,przeważnie anteny są zestrojone na dach samochodu i każde umiejscowienie w innym miejscu zmusza do ponownego zestrojenia antenki z radiem.I nie mówię że ta z linku będzie nie dobra ale na pewno będziesz denerwował innych użytkowników CB, a sam będziesz słyszał wszystko z bardzo bliskiej odległości dopiero.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano

Nietoperek, o czym Ty piszesz?

Jeśli kupi Triflex'a, zamontuje do dachu i zestroi z radiem, to efekt będzie lepszy, niż na porównywalnej antenie zamontowanej na magnesie.

Ja w swojej poprzedniej wiadomości faktycznie nie napisałem o strojeniu, ale to jest dla mnie oczywiste (zawiera się w czynności montowania anteny ;) )

Generalnie to dla lubiących czytać polecam forum www.cb-radio.pl i inne fora specjalizujące się w temacie.