Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z tylną wycieraczką.

Po przekręceniu na zapłon sama się włącza i staje gdzie chce (robi krótkie ruchy w prawo i lewo) . Podczas jazdy też.

Sprawdziłem bezpieczniki, i moduł (za schowkiem) i nadal zle. Nawet kiedy moduł odłączylem po przekręceniu na zapłon też się wlącza sama i nie można jej wyłaczyć.

Co to może być. Już mnie szlak trafia zachowuje się jak ogon u psa.:-)

Dzieki za pomoc.

Pozdr.

Opublikowano

patrzyłem na tą gumową obudowę od kabli łaczących klapę i wygląda ok. Nie wiem jak ją rozebrać by nie uszkodzić.

Boje się zapytać... a może jest gdzieś inny moduł od sterowania tylną wycieraczką? BO jak wyjąłem ten z przodu to nadal się sama włączała..

Opublikowano

UDAŁO SIĘ!!!

Postanowiłem wykręcić silnik tylnych wycieraczek. Okazało się że przy tym silniku jest plastikowa skrzyneczka a w niej tzw. moduł sterujący tylko tym silnikiem (wycieraczką). Wziąłem go do domu i rozebrałem (ten moduł) a w nim woda. Głównie przy tym rezystoru co ma 3 styki.

Przeczyściłem, odtłuściłem i suszarką wysuszyłem. Zakładam i działa WRESZCIE NORMALNIE!

Więc forumowicze pamiętajcie jeśli macie touringa i jeśli tylna, tylko tylna wycieraczka zaczyna szaleć to prędzej silnik - plastik w którym była woda ( lub przewody łączące klapę) a nie moduł za schowkiem pasażera.

Moduł za schowkiem służy tylko do przednich wycieraczek i spryskiwaczy.

Pozdrawiam i dzieki.