Skocz do zawartości

czy do alu moge wziasc sruby z stalowych? i sprawa et...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

w lecie jezdzilem na stalowych felach z et35 teraz na stalowych et43

no i mam na wiosne alu et18 - i moje pytanie brzmi-bo naprawde tego nie wiem .... czy spokojnie te sruby od stalowych felg moge zastosowac do aluminiowych i nie bedzie efektow ubocznych????

czy jednak do alufelg trzeba kupowac jakies inne-dluzsze - śruby....????

pozdrawiam

Edytowane przez 12345Artur

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ale felg z et 18 nie nalozysz raczej, za bardzo beda wystawac i obcierac o rant, a sruby smialo bym zalozyl takie same, bo niby jaka to roznica, ale felgi na 99% masz zle, pozdro...
Opublikowano

Po pierwsze musisz to zmierzyć - nie da się wywróżyć na odległość. Mierzy się tak: wkładasz śrubę w felgę do której na pewno jest ona właściwa (czyli u ciebie stalowa) i mierzysz ile wystaje. Następnie wkładasz w aluminiową - jeżeli różnica jest niewielka, lub jej nie ma, to długość jest ok.

Jeszcze jedna sprawa - do niektórych felg są śruby z kołnierzem kulowym - choć zazwyczaj jest stożkowy - warto sprawdzić, żeby potem felg nie zniszczyć.

Ale tak na marginesie - felgi z ET 18 będą wystawać poza obrys auta - żeby to było legalne, to trzeba je mocno pochylić górą do wewnątrz - ale też nie wiem, czy to w ogóle wykonalne.

Opublikowano
  • Autor

et 18 i 7.5" szerokosc, gwiazda bez rantu, 16" 225/50 opony

to powiadacie ze mi to bedzie wystawac po za obrys lub obcierac o nadkole???????