Skocz do zawartości

reperaturka zacisku hamulca przedniego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

wczoraj w trasie poczulem ze cos mi "trzyma" auto ale jadac tak juz kawalek po chwili poczulem mocne drgania na kierownicy i straszny opor. jechalem tak przez jakies 20 km do pierwszego mechanika.

diagnoza: zacisniety hamulec przedni lewego kola.

mechanik wszystko rozzebral (z racji tego ze bylo pozno i nie mial reperaturki na miejscu) przeczyscil ten "tloczek", zlozyl wszystko do kupy i jest ok.

teraz moje pytanie: czy moge tak jezdzic czy trzeba wymienic ta reperaturke zacisku na nowa, mechanik twierdzi ze nie musze tego robic tylko ze mam wymienic taka gumowa oslonke tego tloczka bo mam popekana zeby zanieczyszczenia sie tam nie dostawaly.

co wy o tym sadzicie???

pozdrawiam

a tak na marginesie: jaka jest dopuszczalna grubosc klockow hamulcowych (chodzi mi o to jak na nie patrzalem to z 0,5 cm jeszcze ich bylo) pytam bo mechanik stwierdzil rowniez ze trzeba klocki wymienic a ja jak narazie na hamulce nie narzekam a i kontrolka sie tez nie pali.

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

Opublikowano

Klocki rozumiem, ze chodzi o przod. Mozesz juz wymienic na wiele nie starcza.

Natomiast z reperaturka to bym sie powaznie zastanowil i zapewne ja wymienil. Mozesz to w sumie zrobic przy okazji wymiany klockow - nastapi to niebawem

Opublikowano
dokladnie, dojezdzij do zapalenia sie kontrolki,a bedzie to juz nie dluga raczej i wymien wszystko razem