Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jesli ktos z was juz wymienial sprezyny zawieszenia w e46 320d (sedan) TYŁ to czy moglby opisac jak to sie robi? i jakie narzedzie sa potrzebne? czy mozna samemu wymienic czy lepiej dac samochod do specjalizacji bmw? i czy trzeba bedzie odkrecic tez to z bagazu tak jak wymienialismy oslony i odboje do amortyzatorow?

bardz dziekuje, pozdrawiam

Opublikowano

Jest to do zrobienia samemu, niby proste, kanał niepotrzebny, ale namęczysz sie przy wciskaniu nowej sprężyny (im dłuższa tym bedzie trudniej).

Od góry nie trzeba nic ruszać, odkręcasz tylko dolną srube od amora, wahacz sam opada, i sprezyna gotowa do wyjecia. Przy zakladaniu trzeba ciagnać wahacz na maksa w dól zeby wcisnąć sprezyne i tu jest najwięcej rzeźbienia. Ja jak zmieniałem zawias na wyższy to musiałem scisnąć spreżyne pasami transportowymi samonaciągającymi bo inaczej nie chciała wejść (ściagaczy sie raczej nie da użyć ze względu na kształ sprężyny i kiepski dostęp)

Dokladniejszy opis znajdziesz tu:

http://www.e46fanatics.com/how-tos/suspension/bmw_e46_hr_springs/bmw_e46_hr_springs.php

Niemniej trzeba wiedzieć że TIS nie zaleca takiej metody ze względu na ryzyko uszkodzenia elementów napedu podczas naciągania wahacza i każe demontowac stabilizator i elementy dyfra, co powoduje że robi sie z tego juz poważna robota.

No ale chyba wszyscy robią tym prostszym sposobem:-) ja juz 3 razy w jednym aucie i nic sie nie stało.

Zbir
Opublikowano
Co do możliwości użycia ściągacza to się nie zgodzę, są proste domowe sposoby: ściągasz sprężynę ściągaczem, związujesz ją sznurkiem i demontujesz ściągacz. :mrgreen: Potem wystarczy ją włożyć i przeciąć sznurki. :norty: