Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc tak wymieniłem zaworki ogrzewania.

Nie pamiętam jak było na początku, ale jak włączę na 22 stopnie kierowcę i pasażera, to po wyrównaniu temperatury przez środkowe kratki leci chłodne powietrze - tak jak ma być.

Ale jak zwiększę temperaturę u kierowcy 24 a zmniejszę u pasażera na 20 to przez środkową lewą kratkę leci ciepłe a środkową prawą zimne powietrze.

Gdy jednak zrobię na odwrót (zwiększę ogrzewanie u pasażera a zmniejsze u kierowcy) to obiema śrogkowymi zawsze leci zimne :shock:

Dodam, że na nogi i pod szybę leci cieplejsze powietrze.

Dodam, że u kierowcy unikam skrajnych przełączeń (na klik)

Czy tak powinno być?

Na środkowych kratkach mam również pokrętło cieplej/zimniej ale ono od początku nie dzałało jak kupiłem auto. Co tu ewentualnie może byc popsute?

Dzięki za rady.

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano

1. mam E-39, więc może być trochę inaczej u mnie, niż u Ciebie, ale nie sądzę - konstrukcja prostych podzespołów BMW to na ogół ewolucja, jak porównuję z moją poprzednią o 20 lat starszą

2. nie zauważyłem dotąd, ale nie sprawdzałem też uważnie, czy temp. z prawej środkowej kratki może różnić się od temp. z lewej środkowej - zobaczę dzisiaj i napiszę

3. gdy nastawię temp. na środkowej kratce na zimno, to leci powietrze bezpośrednio z zewnątrz (czyli ma temp. taką jaka jest na zewnątrz), ew. przez klimatyzator, jak jest włączony - niezależnie od ustawionej na konsoli klimatronika temp. dla mnie czy pasażera

4. dopiero, gdy nastawię na środkowej kratce temp. na ciepło, to zaczyna dmuchać podgrzanym powietrzem

5. w nogach i podszybiu temp. jest ustawiana klimatronikiem

Pozdrawiam!