Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podczas jazdy słychać dudniący niski dźwięk gdzieś spod samochodu. Odgłos jest taki sam jakby się miało guza na oponie. (Opony to nowe zimówki na stałówkach. na wcześniejszym zestaiwe też dudniło).

Im szybciej się jedzie tym dudnienie szybsze. Przy wyłączonym silniku i na luzie też jest więc raczej coś z łożyskami kół albo podporą wału... Ma ktoś pomysł na sprytne sprawdzenie skąd ten dźwięk?

Opublikowano
Czy podporę wału da się sprawdzić na kanle? Pewnie jak widać, że ma luzy to szrot ale jak nic nie widać to co? Szarpiąc za wał da się wuczuć, że coś jest nie tak z podporą?
Opublikowano
Czy podporę wału da się sprawdzić na kanle? Pewnie jak widać, że ma luzy to szrot ale jak nic nie widać to co? Szarpiąc za wał da się wuczuć, że coś jest nie tak z podporą?

niestety tak się nie bardzo da wyczuć,chyba że podpora już kompletnie się rozleciała.U mnie była podobna sytuacja wszyscy mechanicy,nawet ASO zgodnie twierdzili że podpora jest dobra jednak okazało się że nie była.Niepotrzebnie mnie tylko wpędzili w koszta.

A little piece of heaven in my hands
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Podpora wału była trochę już rozwulkanizowana. Jej wymiana delikatnie poprawiła sytuację. Dudnienie nadal występowało. Winne było zużyte łożysko w prawym tylnym kole. (Na biezni od strony piasty były głębokie bruzdy. Po zdjęciu koła i tarczy nie czuć było luzu więc niech to nikogo nie zmyli. Wymieniłem sam ale walczyłem 4 godz...)