Skocz do zawartości

730 i, 2004 , dziwne szmery z silnika i jeszcze cos.help

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam bmw 730i, 2004 rok, model e65,przebieg 146000km.

autko super

mam dwa problemy i jedno pytanie:

1. po zapaleniu silnika, slysze dzwieki, podobne do konczoncego sie napinacza. moglby byc to napinacz, ale wydaje mi sie , ze czasami dzwieki te dochodza z pod spodu silnika na wysokosci laczenia skrzyni.

jak zapale samochod, skrzynia jest na p - cos tam sobie kwiczy delikatnie, jak wlacze d lub r kwiczy troche inaczej. Moze to cos w skrzyni, przeczytalem , ze w tych modelach konczy sie szybko lozysko igielkowe na sprzegle hydrokinetycznym.

prosze o rade.

2. jak sprawdzic wersje oprogramowania w systemie e-drive, chodzi glównie o navi, oraz jak ja zaktualizować , i skąd pobrać aktualizacje, czy ewentualnie serwis takie posiada, jesli nie, lub niewiedza, to kto to moze zrobic

3. czy posiadajac w aucie dtc, oznacza to , że stabilizatory posiadaja zmienna geometrie? czy jesli to wylacze to stabilizatory sa na sztywno?

pozdrowionka piter

:norty:

BMW RULEZ !!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Ciekawi mnie jak brzmi konczacy sie napinacz? Tu Ci nie pomoge bo niestety R6 mialem krotko.

2. Moga to zrobic w serwisie (autoryzowanym lub nie), ale w E65 to spory problem i w Polsce przynajmniej tam gdzie pytalem robia Ci po podpisaniu papieru ze nie odpowiadaja za ewentualne usterki. Wysypywanie sie radia czy navi to standard przy tej operacji.

3. DTC to standard w serii 7. W modelu z Twojego rocznika istnieja dwa dodatki związane z zawieszeniem:

a) EDC, pneumatyczne zawieszenie, mozna sobie zmieniac twardość.

b) Dynamic Drive, masz pompy hydrauliczne w stabilizatorach ktore maja chronic Cie przed przechylaniem sie auta na boki podczas manewrow czy zakretow.

Opublikowano

Dziękuję za informacje.

Może wiesz skąd można pobrać aktualizacje softwaru?

A propo tych dziwnych dzwięków, ciężko jest mi opisać, to jest coś jakby lekkie terkotanie połączone z delikatnym popiskiwaniem.

pozdrawiam Piotr

BMW RULEZ !!!