Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jak ugryźć temat : po załączaniu wstecznego odzywają się na ok. 5 sekund czujniki wsteczne [sygnał w głośniku] po czym milkną - za autem nie znajdują się przeszkody. Do tego dioda na przycisku PDC cały czas pulsuje.

Sprawdziłem czujniki z przodu i z tyłu nie reagują na przeszkody. Dodam, że stało się to z dnia na dzień - wieczorem było wszystko ok. a rano "zonk".

Proszę o pomoc. :modlitwa:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Jeżeli masz ciągły sygnał w głośniku z tyłu i miga ci dioda pdc to znaczy, że któryś z tylnych czujników masz do wymiany.

Miałem ten sam problem :D

Rozwiązanie przyszło samo, tzn czujnik nie reaguje, ale nie ma też efektów dźwiękowych i dioda nie miga:) Na razie dałem sobie z tym spokój bo na tył zostały jeszcze 3 czujniki co w zupełności wystarcza.

Wystarczy autko podpiąć do kompa i będziesz wiedział który czujnik jest do wymiany

A tak na marginesie to szukam takiego czujnika w rozsądnej cenie :cool2:

AP
Opublikowano

1. Było kiedyś już na forum ;)

2. Sprawdź sobie rezystancje wszystkich czujników oraz połącznie (kable, wtyczki). Jeżeli któryś z czujników odbiega wartością rezystancji to masz podejrzanego. Centralka PDC "wyłącza" się w momencie kiedy któryś z czujników albo szwankuje, albo odbiega od "normy" (zależy jeszcze od modelu centralki ...)

3. Oczywiście może być też inny powód ;) ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

heheh

właśnie mam ten sam problem, tylko mi żadna kontrolka nie świeci(pewnie takiej nie mam :mrgreen: ). Na komputerze będe przy okazji wymiany oleju (ale dopiero za ok. 2 m-c), więc poczekam, może ktoś jeszcze temat bardziej rozwinie :doh:

Pozdrawiam

Piotrek

• Członkowie klubu
Opublikowano
Sebast może coś więcej: gdzie najlepiej dostać się do kostki, aby wykonać pomiary?

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Zdjąć listwę na zderzaku i masz dostęp do czujek - wypinasz kosteczkę i już - nie pamiętam teraz wartości rezystancji - coś kojarzę chyba w okolicach 320 om, ale ważniejsza jest nie wartość, ale "równość" rezystancji.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Członkowie klubu
Opublikowano
Dzięki. Ma tylko kolejny problem, teraz po nocy wszystko wróciło do normy i dziala ok. Poczekam kiedy awaria się powtórzy i zrobie pomiary.

UIHZ9556.JPG