Skocz do zawartości

Zmierzch RunFlat-ów??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem gdzieś w sieci info o zmianach mających nastąpić od 03/2009. Otóż od tego momentu, przynajmniej jeśli chodzi o trójki, opony RFT w rozmiarze standardowym (i tylko 16') będą opcją.

Nie bardzo wiem gdzie planują umieścić zapasówkę - raczej bym stawiał na zestaw do pompowania - w jedynce np mam tam akumulator.

Chciało by się rzec: lepiej późno niż wcale.... :dance:

Opublikowano
W końcu :D A może bedzie dojazdówka ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
  • Autor
W końcu :D A może bedzie dojazdówka ?

No tak Kuba, ale tam, w bagażniku nie ma miejsca. Choć może w trójce da sie coś wygospodarować na wzór dojazdówki z e46, ale w e87 zawsze jest tam akumulator i wnęka nie ma już kształtu wnęki na koło.

Opublikowano
W czym problem? Jeżeli zamierzają zrezygnować z RunFlatów to napewno przemyśleli to na tyle dokbrze żeby jednak wygospodarować miejsce na koło zapasowe. Przeciez nie jest wielkim problemem zmienić kilka wytłoczek z blachy pod podłogą bagażnika i inaczej umieścić akumulator.
Opublikowano
  • Autor
W czym problem? Jeżeli zamierzają zrezygnować z RunFlatów to napewno przemyśleli to na tyle dokbrze żeby jednak wygospodarować miejsce na koło zapasowe.

No widzisz problem polega bardziej na fakcie rezygnacji niż na znalezieniu miejsca na zapas. Nawet w szkole jazdy BMW jest punkt poświęcony RFT jako kolejnemu przykładowi na podnoszenie bezpieczeństwa w ich samochodach. Jednak krytyka odniosła skutek, bo faktycznie jak tylko zjadę fabryczne 17 to przejdę na nie-runflaty. Zimówki mam RFT, ale to tylko dlatego że kupiłem u nich cały komplet, i do tego nieco bardziej elastycznych 16.

Choć z drugiej strony przyznanie się do błędu świadczy o wielkości firmy (podobnie jak wycofanie się MB w klasie E z "elektrycznych hamulców" i podobnie jak długie niewycofywanie się przez VW z pompowtrysków :duh: )

Pozdrawiam

Opublikowano
Zgoda. Ale miałem na mysli bardziej rozważania kolegów o tym czy i gdzie będzie miejsce nakoło zapasowe.
Opublikowano
  • Autor
przegapilem tego newsa - dlaczego wycofuja sie z runflat?

Przeczytałem to na niemieckim forum e90, choć tam również nie było źródła.

Opublikowano
przegapilem tego newsa - dlaczego wycofuja sie z runflat?

Przeczytałem to na niemieckim forum e90, choć tam również nie było źródła.

no ale sie cieszysz, wiec moze wiesz jakie powody, niezadowolenie klientow? myslalem ze brak zapasu to zaleta

Opublikowano
  • Autor
no ale sie cieszysz, wiec moze wiesz jakie powody, niezadowolenie klientow? myslalem ze brak zapasu to zaleta

Niestety wad więcej niż zalet. Oczywiście jak w końcu złapie gumę (a nie pamiętam przez ostatnie 100 tys km) to będzie to w nocy na odludziu i oczywiście podczas wichury i ulewy. Jednak zasadnicze pogorszenie komfortu (mam do tego zawieszenie M, ale miałem je również w e46 bez RFT i była różnica jak niebo i ziemia) i wyraźnie wyczuwalny wzrost masy koła (jak by nie było masy "nieresorowanej" a więc przeszkadzającej w jeździe) bardzo mnie znbiechęciły. Jak pisałem zimą przetelepie się na 16", a wiosną będzie czas na zmianę ori letnich - na pewno bez RunFlat. Już wyposażyłem się w zestaw do naprawy opony (kompresor + płyn). O dziwo opinia o zmniejszeniu komfortu jest również powtarzana na niemieckim forum - a drogi mają jakby inne.

Opublikowano

Miałem Bridgestony na moich kołach z e90 i uwazam ze wynalazcę RFT powinno się skazać na dozywotnie smarowanie opon konserwantem. Jezdziłem ostatnio kolegi 330ic na RFT Michelinach (letnich) i zastanawiałem się czy aby BMW nie skopiowało zawieszenia z Citroena i nie zrobiło go z zuzytych torebek herbaty.

BTW Maciej, widziałeś temat o spalaniu 330d :D ?

Sprzedałes 328 :shock: ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
  • Autor
BTW Maciej, widziałeś temat o spalaniu 330d :D ?

Tematów o spalaniu dla zdrowia psychicznego nie czytuję. Jak wiesz mam o tym pewne pojęcie

Sprzedałes 328 :shock: ?

Sprzedałem bo szukam Z3 2,8/3,0. Jestem w końcu coraz młodszy :twisted2:

Opublikowano

Nie odzywaj sie do mnie, a na ulicy moja dmuchnie Ci z wydechu w tą twoją 4-ro cylindrówkę. 328 miała być dla mnie :evil:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
  • Autor
Nie odzywaj sie do mnie, a na ulicy moja dmuchnie Ci z wydechu w tą twoją 4-ro cylindrówkę. 328 miała być dla mnie :evil:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Spoko, dam Ci rundkę Z-tką. A swoją drogą to niezła była. Ta e36-ka oczywiście. No ale długo szukałem i trochę doinwestowałem.