Skocz do zawartości

320 TOURING - Centralny zamek - "choinka" po zamkn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Posiadam dziwny problem z moją "bumcią". Mianowicie po zamknięciu auta kluczykiem (po zamknięciu centralnego zamka) włącza się całe podświetlenie deski rozdzielczej, radio oraz podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Taki problem pojawia się po zamknięciu auta z każdej strony - czy od kierowcy czy od pasażera. Może ktoś z Was spotkał się z czymś takim???

Pozdrawiam,

Qba

Opublikowano
Witam wszystkich!

Posiadam dziwny problem z moją "bumcią". Mianowicie po zamknięciu auta kluczykiem (po zamknięciu centralnego zamka) włącza się całe podświetlenie deski rozdzielczej, radio oraz podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Taki problem pojawia się po zamknięciu auta z każdej strony - czy od kierowcy czy od pasażera. Może ktoś z Was spotkał się z czymś takim???

Pozdrawiam,

Qba

Takie szaleństwa elektroniki mają zazwyczaj trzy źródła, które są w 99% rozwiązaniem problemów :

1. Słaba masa - w skutek pracy silnika, który w gruncie rzeczy jest odizolowany od auta, a w praktyce drobnymi elementami puszcza znikomą masę, przerywa się pleciony przewód masowy... i zaczynają się cuda... Polecam sprawdzić pod autkiem obecność masy i jej stan

2. Korozja styków i klem... W skutek normalnego działania warunków atmosferycznych kable śniedzieją, przerywają się, lub dają duży opór... Trudna diagnoza i mozolne poszukiwania

3. Rzeźba polskiego mechanika - moje ulubione :lol: - kiedy polski mechanik zaczyna montaż jakiejkolwiek elektroniki lub dodatkowych swoich obwodów w aucie jest prawie pewne, że po niedługim czasie pojawią się problemy... Proponuje sprawdzić obecność różnych ciekawych pudełeczek pod osłoną nad nogami kierowcy... Bywa że niefabryczne kable się przecierają przez złe umiejscowienie, śniedzieją, rozłącają... a ponad wszystko lubią robić ciekawe zwarcia... Raz spalą komuter, raz spalą auto, a czasem autka możemy nie zapalić...

Wszystko co niefabryczne w aucie jest jak stara gazeta zamiast papieru toaletowego... niby działa ale nigdy nie ma 100%pewności :cool2:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

Dzięki miki1406, to bardzo wyczerpująca odpowiedź i sądzę, że 3 punkt będzie najbardziej realny. Dzisiaj ściągałem osłonę pod kierownicą i faktycznie widać tam jakieś dziwne nieoryginalne kable. Co do masy i klem akumulatora to są OK.

Pozdro