Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały problem. Przez pewien czas jeździłem z uszkodzonymi czujnikami. Mam i z przodu i z tyłu! Z tyłu nie działał 1 a z przodu 2. Zawsze po wrzuceniu R słyszałem dość długi i głośny pisk więc wiadomo o co chodzi.

Dzisiaj postanowiłem podmienić jeden z przednich, działających czujników na ten zepsuty z tyłu.

Efekt? Czujniki z tyłu działają ale ogólnie PDC niebardzo! Jedyne co się zmieniło to sygnał po wrzuceniu R, jest krótszy i ma troszkę inną tonację jest troszkę cichszy.

A więc mam pytanie czy aby działało PDC muszą być sprawne czujniki także te z przodu?

Logicznie nasuwa mi się wytłumaczenie że uszkodzenie czujników i z przodu i z tyłu sygnalizuje inny dzwięk, a jeżeli nie dział tylko jedna ze stron to sygnał też jest inny. A może sobie ty tylko ubzdyrałem :D w każdym bądź razie chętnie usłyszę jakieś opinie na ten temat.

Pozdrawiam

Opublikowano

Z doświadczenia:

przy uszkodzonym jednym czujniku ( a w zasadzie to nie uszkodzonym, a odpięty) całe PDC nie działa.

Po wrzuceniu R- słychać pisk, kontrolka mruga przerywanie.

Znaczy się - muszą być wszystkie czujniki sprawne, że by PDC funkcjonowało.

P.S.

Wiesz jak szybko sprawdzić które czujki działają?

Na włączonym PDC lekko dotknij czujnika - czuć lekkie wibracje.

pozdrawiam

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby
Opublikowano
z wibracjami to chyba przesada ale jak przyłożysz ucho do czujnika to usłyszysz ciche trykotanie. Jak trykocze to oznacza że czujnik sprawny.Metoda 100% skuteczna.
Opublikowano

Z wibracjami to nie przesada - osobiście tak diagnozowałem czujniki.

Oczywiście nie są to jakieś potężne drgania, ale spokojnie wyczuwalne. Słuchanie "tyrkotania" pewnie też jest skuteczne, ale wygodniej w obecnych warunkach pogodowych przyłożyć palucha do czujnika niż ucho.

:-)

pozdrawiam

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby
Opublikowano
tak, tak na słuch je brałem. Trochę głupio że przód i tył nie są niezależne od siebie. Ułatwiło by to życie wielu ludziom bo zapewne te czujniki dość łatwo ulegają uszkodzeniu, u mnie widzę że 3 już były wymieniane a kolejne 3 nie działają. Czyli w 8 lat padło 6 z nich :/ nie wiem od czego to jest zależne ogólnie auto zawsze było zadbane, to chyba że sól na naszych drogach aż tak jest wredna...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak jak pisałem przy okazji innego podobnego tematu ... u mnie uszkodzony jest jeden z czujników a PDC działa ... czasami ;) Ale zależne jest to od temperatury zewnętrznej .... przy czym wiem na 100% że jeden czujnik nie działa bo system podpięty jest pod kompa.

Pozdrawiam