Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim e46 320d jakiś czas temu wymieniany był termostat.Po wymianie wskazówka osiągała pion lecz temperatura nieznaczenie opadała czasem ( 1 mm więc nie było czym się przejmować). Teraz problem się nasilił, samochód dłużej się rozgrzewa, temperatura często podczas jazdy spada dosyć wyraźnie, nawet w okolice pierwszej białej kreski, później wraca znów do normy do pionu. Sprawdzałem i rozgrzewałem samochód podczas postoju - osiągnął pion. Wydaje mi się, że to nie jest wina głównego termostatu. Czy może być to termostat egr? Mechanik przypuszcza, że winą tutaj jest niesprawnie działający podgrzewacz wody. Dodam, że jest on ciepły, samochód podczas postoju zwiększa obroty. Proszę o jakieś wasze sugestie, porady.

Pozdrawiam:)

Opublikowano
Ja miałem podobne objawy wiec wymieniłem główny termostat ale to nic nie dało auto na postoju osiągało dobrą tem ale podczas jazdy temperatura spadała mi do pierwszej kreski okazało sie ze był walnięty termostat egr po wymianie termostatu egr wszystko jest dobrze
Opublikowano

Mi falował na niedogrzanym silniku. Odłączyłem wtyczke od podgrzewacza i spokój.

Do pionu dochodzi też dość długo bo powyżej 10km ale jest -15 stopni mrozu :doh:

Ale z podłączonym podgrzewaczaem wcale nie było lepiej z dogrzewaniem a do tego jeszcze falował.

Tak ze u mnie pewnie też bedzie ten termostat egr...

Opublikowano
Możesz sprawdzić termostat egr prostym sposobem weź opaske ściśnij przewód który dochodziii do termostatu egr wtedy niee bedzie przepływała przez niego woda i wtedy temperatura powinna być oki jesli tak bedzie to znaczy że termostat jest do wymiany