Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z abs i asc. Pewnego razu zgasilem samochod poszlem do domu gdy za 30 minut wrucilem odpalilem nie zgasly kontrolki od abs asc i od recznego. Myslalem ze to problem z jakims czujnkime w serwisie bmw powiedzieli mi ze padl sterownik i dlatego pala sie te wszystkie kontrolki.

Mam pytanie gdzie znajduje sie ten sterownik i czy mozna go zregenerowac albo naprawic???

Czy jedynie wgre wchodzi wymiana na nowy???

Pomocy bo nie da sie tak jezdzic w zimie....

Opublikowano

Identyczne objawy sa, gdy padnie ktorys z czujnikow predkosci obrotowej kol. Nie obedzie sie bez podlaczenia do komputera diagnostycznego, aby okreslic zrodlo uszkodzenia.

Kiedy sterownik ABS/DSC "nie wie" z jaka predkoscia obracaja sie kola nie jest w stanie poprawnie pracowac. Do tego dochodzi rowniez brak mozliwosci poprawnego dzialania DBC (Dynamic Brake Control), stad zolta kontrolka hamulca.

Jezeli serwis podlaczal komputer i stwierdzil usterke sterownika, to pech... Jest ktos na forum udzielajacy sie w dziale Serii 5, chwalacy sie w podpisie, ze tanio naprawia sterowniki ABS/DSC. Jak go znajde, dopisze w poscie kto to taki.

Sterownik jest po lewej stronie silnika, patrzac od przodu samochodu, zintegrowany z zespolem hydrauliczno - elektrycznym ABS/DSC. Nie trudno go odnalezc.

EDIT: ten ktos, to kolega o nicku bialy2005.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Dobra sliczne dzieki za odpowiedz popatrze tego sterownika...

Czekam na odp odnosnie tego kolegi co naprawia te strowniki.

A czy jak naprawie go to tylko wsadzam naprawiony io wszystko jest ok czy trzeba bedzie jeszcze cos tak grzebac????

Opublikowano

Czy tylko na pewno sterownik zostal zdiagnozowany przez warsztat posiadajacy komputer diagnostyczny? Piszesz o serwisie BMW, ale moze to byc rowniez cos nieautoryzowanego.

Zwykle padaja czujniki obrotow kol i moze robisz samochod u jakiegos "pseudo ASO" i chce Ciebie naciagnac na koszty?

Zreszta skontaktuj sie bialym2005, on na pewno wie wiecej ode mnie. Ja mialem tylko raz klopot z uszkodzonym czujnikiem lewego, przedniego kola i moja wiedza jest powierzchowna. Poradzilem sobie sam uzywajac Carsoft'a i AutoEnginuity. To takie programy diagnostyczne...

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano

NIe wiem moze i tak byc chociac nie mysle bo to jednak autoryznowany dealer bmw Auto Breczko w Bialymstoku.

Robilem u nich blacharke bo sasiad wjechal mi w bok. I przy okazji chcialem zeby i to mi sprawdzili i ich opinia to ze padl sterownik i jest do wymiany. Pisalem z bialym2005 ale on powiedzial mi ze w e46 tego raczej sie nie naprawia... sam juz nie wiem chyba trzeba bedzie kupic drugi sterownik i go zainsalowac.... Nie wiesz gdzie moge dostac taka czesc w przystepnej cenie????

Opublikowano

Jakie bledy diagnostyczne wykazal komputer?

Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze padl kontroler...

ASO nie zawsze jest wyrocznia. Tacy sami ludzie, jak w serwisach podworkowych. Czasami udaje sie ich czegos nauczyc.

Mam ten sam problem w Jeepie, z logiki wynika, ze sa problemy ze sterownikiem. Nie jade, na razie, na diagnostyke, bo kontakt z polskim serwisem Chryslera przyprawia mnie o gesia skorke. Jakos, na razie, przezyje...

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano

Na kartce z rapostem z tego serwiu bylo napisane tylko cos takiego: ''blad wewnetrzny-uszkodzenie sterownika systemów abs/asc''.

Nic wiecej dokladnie nie napisali jakie bledy tam wyskoczyly.

Trzeba skontaktowac sie z jakims dobrym warsztatem ktory nie bedzie walil w H...ja i naprawde zbada sprawe dokladnie... tylko gdzie go szukac...