Skocz do zawartości

Po rozgrzaniu silnika, skaczą obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakiś rok temu (w zime) miałem podobny problem, potem znikł a teraz (zima) i znowu się pojawia.

Nie jestem pewien czy ma na to wpływ zima ale czasami tak się dzieje, odpalam zimny silnik i jest wszystko OK, obroty ma koło 1100-1200. Troche pochodzi, ruszam, i nie ważne czy później jade czy nie ale jak silnik sie już rozgrzeje (czyli jakieś 10-15 min) jak obroty mają standardowo koło 600-700 wtedy zaczynają dziwnie chodzić, same spadają i się podnoszą, trwa to tak koło minuty aż spadają do zera i silnik gaśnie. Czyli na luzie tak to wygląda, natomiast jak wrzucam jakiś bieg i przyciskam gaz to przez tak falujące obroty praktycznie nei da sie jechać, szarpie autem. Dopiero jak go mocno przygazuje, ze dwa razy do czerwonej kreski, wszystko się normuje i jak by nigdy nic jade bez problemów.

Zdarza mi się tak raz na jakiś czas, z tego co stwierdziłem to po jakiś dłuuugich trasach następnego dnia. Lub jak w nocy jeżdże pare godzin, odstawiam smaochód na parking, i nastepnego dnia po odpaleniu tak jak pisałem wyżej na zimnym ok, a jak sie rozgrzeje to zaczyna wariować. Później przez pare dni jest wszystko ok.

Ktoś wie co może być przyczyną ? Olej bierze w normie, wycieków nie ma, wlewam 5W40 Elfa. Niedawno wymieniane sprzęgło, przewody, świece.

BMW 520i, benzyna, rocznik 1989

Opublikowano

Podjedź na kompa, bo możliwe, że to sonda lambda już jest na wykończeniu.

Powinno też wzrosnąć spalanie przy walniętej sondzie.

Pozdrawiam

Smykoo

Było: e30 320i & e36 325i