Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dziś zerwał mi się pasek klejny raz z tym wyjątkiem ze wytrzymał tylko tydzień.Pasek ewidentnie jest zjechany po bokach.

Macie jakieś propozycje bo wymiana wszystkich kółek nie była by tanią operacją.

Pozdro

Opublikowano
Masz zapewne skrzywione koło nie jest w prostej linii do innych kół (koła) I drze ci pasek. Przyglądnij im się.
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
Zobacz czy alternator nie ma luzu na tulejkach mocujacych do silnika. Jesli są wyrobione, alternator "stoi" krzywo i pasek się zdziera.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

O tych tulejkach wszyscy mi mowią, ale po naciągnięciu paska jest prawie w osi. Na 30cm ucieka 2mm +-1mm chyba ze to juz wystarczy.

A co z kątem kół pasowych?

Zrobiłem formy ze świeczek i wychodzi że proktycznie na każdym kole jest kąt bardziej rozwary niż ma pasek. O ile jeszcze koło alternatora mogło by się zjechać no i moze tez wody no ale koło na wale... wiec domniewam ze tak ma być. Koła nie są wytarte na dnie, a auto nie ma pół milona km zeby takie rzeczy sie wycierały.

Co radzicie? Najprawdopodobniej wymienie koło alternatora bo to jedyne 50zł i te tulejki jesli bedzie jakikolwiek luz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pisze rozwiązanie problemu.

Koło pasowe alternatora było zjechane. Oglądając je wyjęte trudno jest powiedzieć że jest zjechane. Najważniejszą podpowiedzią było, że pasek leżąc na kole robił się wklęsły. Oczywiście wasze podpowiedzi też są ważne.

Problemem jest że juz nie można dostać kół pasowych do alternatora, zarówno diesel jak i benz. Mowa o serwisach.

Moje dopasowali mi w "Rozruch Serwis" na wildzie Poznań.

Dodatkowo chce polecić paski firmy Conti.Pozdrawiam